Lahodný koláč z křehkého těsta s pekanovými ořechy a kapkou koňaku je perfektní zákusek po nedělním obědě. Křupavé ořechy se zkaramelizovanou krustou mu dodají neodolatelný šmrnc a pro nás to byla láska na první kousnutí.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C.
Těstem vyložte koláčovou formu, zatižte fazolemi a předpečte ho. Trvá to 10–15 minut
V míse (nejlépe robotu) prošlehejte vajíčka, třtinový cukr, kukuřičný sirup, hladkou mouku, máslo, sůl, koňak a vanilkový extrakt.
Ručně vmíchejte čokoládové pecičky a ořechy.
Směs nalijte do připraveného předpečeného korpusu. Kraje koláče zakryjte alobalem, aby dále nehnědly.
Koláč vložte do trouby a pečte 50–60 minut nebo dokud není koláč ztuhlý (ale střed se ideálně ještě trochu třese). Alobal na posledních cca 20 minut odstraňte.
Pekanové ořechy vsypte do pánve, přilijte javorový sirup a za stálého míchání nechte sirup vyvařit.
Rozprostřete je na upečený koláč. Podávejte lehce zchladlé s kopečkem zmrzliny.