Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový koláč s koňakem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5706 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 463 g
Tuky 356 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodný koláč z křehkého těsta s pekanovými ořechy a kapkou koňaku je perfektní zákusek po nedělním obědě. Křupavé ořechy se zkaramelizovanou krustou mu dodají neodolatelný šmrnc a pro nás to byla láska na první kousnutí.

Související recepty

Suroviny

hotové, vyválené, nebo domácí
vejce 3 ks
třtinový cukr ½ hrnku
světlý
kukuřičný sirup ½ hrnku
máslo hrnku
rozpuštěné a vychladlé
sůl ½ ČL
nebo bourbon
vanilkový extrakt 1 ČL
čokoláda hrnku
pecičky, nejlépe hořké
pekanové ořechy hrnku
nasekané nahrubo, lze nahradit vlašskými
Na dokončení
pekanové ořechy 100 g
vanilková zmrzlina
k podávání

Postup

1

Předehřejte troubu na 175 °C.

2

Těstem vyložte koláčovou formu, zatižte fazolemi a předpečte ho. Trvá to 10–15 minut

3

V míse (nejlépe robotu) prošlehejte vajíčka, třtinový cukr, kukuřičný sirup, hladkou mouku, máslo, sůl, koňak a vanilkový extrakt.

4

Ručně vmíchejte čokoládové pecičky a ořechy.

5

Směs nalijte do připraveného předpečeného korpusu. Kraje koláče zakryjte alobalem, aby dále nehnědly.

6

Koláč vložte do trouby a pečte 50–60 minut nebo dokud není koláč ztuhlý (ale střed se ideálně ještě trochu třese). Alobal na posledních cca 20 minut odstraňte.

7

Pekanové ořechy vsypte do pánve, přilijte javorový sirup a za stálého míchání nechte sirup vyvařit.

8

Rozprostřete je na upečený koláč. Podávejte lehce zchladlé s kopečkem zmrzliny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín