Ořechový smetanový dort

Ořechový smetanový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6894 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 317 g
Tuky 568 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

vlašské ořechy 450 g
mouka pšeničná polohrubá 50 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 150 g
rostlinný olej 2 PL
smetana ke šlehání 600 ml
moučkový cukr 30 g
prosátý

Postup

1

Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

2

Předehřejte troubu na 180°C, plyn stupeň  4. Vymastěte dvě okrouhlé dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte papírem na pečení.

3

Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a  šlehejte dál, až se cukr úplně rozptýlí a sníh je lesklý a tuhý.

4

V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne  a zbarví  se do citrónova, asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

5

Přendejte těsto do forem a stejnoměrně  ho rozetřete. Pečte 20-25 minut., nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Ihned uvolněte  okraje obou korpusů od stěn formy, vyklopte korpusy  na drátěný rošt a sloupněte  pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

6

Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

7

Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

8

Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

9

Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

10

30g ořechových jader si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku  nastříkejte v rovnoběžných pruzích na horní plochu dortu.

11

Zbývající sekané ořechy nasypejte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. (Já k tomu použila přeložený papír.)

12

Pokud dort ihned nepodáváte , uložte ho do lednice.

Autor: irmajeziskova

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit