Jednoduchý recept na klasický ořechový dort v retro stylu vás každým soustem přenese do dětství. Tento tradiční dezert přináší chuťovou symfonii ořechů a jemné šlehačky, kterou klidně můžete doplnit čerstvým ovocem nebo nastrouhanou čokoládou. Ořechový dort ocení každý milovník tradičního pečení i moderní cukrařiny.
Suroviny
Postup
Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.
Předehřejte troubu na 180 °C, plyn stupeň 4. Vymažte tukem dvě kulaté dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte papírem na pečení.
Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a šlehejte dál, až se cukr úplně rozpustí a vznikne lesklý a tuhý sníh.
V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne a zbarví se do barvy citronu, trvá to asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.
Přelijte těsto do forem a stejnoměrně ho rozetřete. Pečte 20-25 minut, nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Případně do něj píchněte špejlí, jakmile na ní po vytažení nebude žádný drobeček, korpus z trouby vyndejte. Ihned uvolněte od stěn formy okraje obou korpusů, vyklopte je na drátěný rošt a sloupněte pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.
Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.
Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.
Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.
Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.
30 g mletých ořechů si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku nastříkejte v rovnoběžných pruzích na horní plochu dortu.
Zbývající sekané ořechy nasypte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. (Já k tomu použila přeložený papír.)
Pokud dort ihned nepodáváte, uložte ho do lednice.