Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Ořechový smetanový dort k 15. narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Nenáročný ořechový dort se šlehačkou

Autor: Irma Ježíšková
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    450g jader vlašských ořechů

    50g polohrubé mouky

    ½ lžičky prášku do pečiva

    5 vajec rozdělených na bílky a žloutky

    150g cukru krupice

    2 lžíce rostlinného oleje

    600ml smetany na šlehání

    30g  prosátého moučkového cukru

Příprava jídla

1.Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

2.Předehřejte troubu na 180°C, plyn stupeň  4. Vymastěte dvě okrouhlé dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte papírem na pečení.

3. Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a  šlehejte dál, až se cukr úplně rozptýlí a sníh je lesklý a tuhý.

4. V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne  a zbarví  se do citrónova, asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

5. Přendejte těsto do forem a stejnoměrně  ho rozetřete. Pečte 20-25 minut., nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Ihned uvolněte  okraje obou korpusů od stěn formy, vyklopte korpusy  na drátěný rošt a sloupněte  pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

6. Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

7. Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

8. Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

9. Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

10. 30g ořechových jader si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku  nastříkejte v rovnoběžných pruzích na horní plochu dortu.

11. Zbývající sekané ořechy nasypejte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. (Já k tomu použila přeložený papír.)

12. Pokud dort ihned nepodáváte , uložte ho do lednice.

Přidat komentář