Ořechový smetanový dort k 15. narozeninám Apetitu

Ořechový smetanový dort k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

450g jader vlašských ořechů

50g polohrubé mouky

½ lžičky prášku do pečiva

5 vajec rozdělených na bílky a žloutky

150g cukru krupice

2 lžíce rostlinného oleje

600ml smetany na šlehání

30g  prosátého moučkového cukru

1.Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

2.Předehřejte troubu na 180°C, plyn stupeň  4. Vymastěte dvě okrouhlé dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte papírem na pečení.

3. Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a  šlehejte dál, až se cukr úplně rozptýlí a sníh je lesklý a tuhý.

4. V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne  a zbarví  se do citrónova, asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

5. Přendejte těsto do forem a stejnoměrně  ho rozetřete. Pečte 20-25 minut., nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Ihned uvolněte  okraje obou korpusů od stěn formy, vyklopte korpusy  na drátěný rošt a sloupněte  pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

6. Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

7. Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

8. Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

9. Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

10. 30g ořechových jader si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku  nastříkejte v rovnoběžných pruzích na horní plochu dortu.

11. Zbývající sekané ořechy nasypejte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. (Já k tomu použila přeložený papír.)

12. Pokud dort ihned nepodáváte , uložte ho do lednice.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit