0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechový smetanový dort

Ořechový smetanový dort

Hodnocení receptu
3.9 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6894 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 317 g
Tuky 568 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

vlašské ořechy 450 g
mouka pšeničná polohrubá 50 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 150 g
rostlinný olej 2 PL
smetana ke šlehání 600 ml
moučkový cukr 30 g
prosátý

Postup

1

Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

2

Předehřejte troubu na 180°C, plyn stupeň  4. Vymastěte dvě okrouhlé dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte papírem na pečení.

3

Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a  šlehejte dál, až se cukr úplně rozptýlí a sníh je lesklý a tuhý.

4

V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne  a zbarví  se do citrónova, asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

5

Přendejte těsto do forem a stejnoměrně  ho rozetřete. Pečte 20-25 minut., nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Ihned uvolněte  okraje obou korpusů od stěn formy, vyklopte korpusy  na drátěný rošt a sloupněte  pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

6

Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

7

Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

8

Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

9

Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

10

30g ořechových jader si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku  nastříkejte v rovnoběžných pruzích na horní plochu dortu.

11

Zbývající sekané ořechy nasypejte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. (Já k tomu použila přeložený papír.)

12

Pokud dort ihned nepodáváte , uložte ho do lednice.

Autor: irmajeziskova

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit