Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3671 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 61 g
Tuky 263 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sám nevím, jestli je ossobuco lepší téhož dne, nebo ohřívané. Lahodné je v každém případě.

Suroviny

houby 250 g
lesní nebo žampiony, nakrájené na plátky
oháňka 6 plátků
asi 4 cm silné, hovězí nebo telecí, lze nahradit plátky z knížky
mouka pšeničná hladká 2 PL
smichat s lžičkou soli a pepře
sůl
pepř
máslo 50 g
olivový olej 3 PL
mrkev 1 ks
najemno
řapíkatý celer 1 ks
velká stonka, najemno nakrájená
víno bílé 200 ml
suché
rajčatová pasta 225 ml
vývar zeleninový 250 ml

1Plátky masa z obou stran poprašte ochucenou moukou a dobře ji na maso přitiskněte.

2V hlubší pánvi rozpalte máslo s olejem a maso z obou stran opečte. Vyjměte je, stáhněte oheň a do pánve vsypte zeleninu a houby. Zlehka opékejte asi 5 minut, pak plamen zvyšte a do směsi vlijte víno. Zprudka vařte asi 2 minuty, stáhněte pánev z ohně.

3Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar a plátky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pánev vraťte na oheň a velmi ­mírným varem duste pod pokličkou asi dvě hodiny. V polovině doby plátky obraťte. Během dušení by měla šťáva zhoustnout, ale zdá-li se vám řídká, sundejte na posledních 15 minut pokličku. Před podáváním omáčku ještě dochuťte solí a pepřem.

TIP APETITU
Ossobuco se obvykle připravuje z hovězí nebo telecí oháňky, není to však nezbytné. Říká se jí také kližka s kostí a Libor ji kupuje v Carrefouru (115 Kč/kg). Nahradit ji klidně můžete běžnější vykostěnou kližkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Vo viacerých recepoch máte chybnú dobu prípravy. Napríklad v tomto recepte sa iba maso dusí 2 hodiny a vy máte uvedenú celkovú dobu 30 minút. Je to zavádzajúce.

Anonym

Recept se nachází v č.9/04, str.25

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit