Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3671 kcal
Bílkoviny 214 g
Cukr 61 g
Tuky 263 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Sám nevím, jestli je ossobuco lepší téhož dne, nebo ohřívané. Lahodné je v každém případě.

Suroviny

houby 250 g
lesní nebo žampiony, nakrájené na plátky
oháňka 6 plátků
asi 4 cm silné, hovězí nebo telecí, lze nahradit plátky z knížky
mouka pšeničná hladká 2 PL
smichat s lžičkou soli a pepře
sůl
pepř
máslo 50 g
olivový olej 3 PL
mrkev 1 ks
najemno
řapíkatý celer 1 ks
velká stonka, najemno nakrájená
víno bílé 200 ml
suché
rajčatová pasta 225 ml
vývar zeleninový 250 ml

1Plátky masa z obou stran poprašte ochucenou moukou a dobře ji na maso přitiskněte.

2V hlubší pánvi rozpalte máslo s olejem a maso z obou stran opečte. Vyjměte je, stáhněte oheň a do pánve vsypte zeleninu a houby. Zlehka opékejte asi 5 minut, pak plamen zvyšte a do směsi vlijte víno. Zprudka vařte asi 2 minuty, stáhněte pánev z ohně.

3Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar a plátky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pánev vraťte na oheň a velmi ­mírným varem duste pod pokličkou asi dvě hodiny. V polovině doby plátky obraťte. Během dušení by měla šťáva zhoustnout, ale zdá-li se vám řídká, sundejte na posledních 15 minut pokličku. Před podáváním omáčku ještě dochuťte solí a pepřem.

TIP APETITU
Ossobuco se obvykle připravuje z hovězí nebo telecí oháňky, není to však nezbytné. Říká se jí také kližka s kostí a Libor ji kupuje v Carrefouru (115 Kč/kg). Nahradit ji klidně můžete běžnější vykostěnou kližkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit