Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Celé palice česneku se nebojte, dlouhou pomalou přípravou se rozpeče do jemné vůně i chuti.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H45M
Pečení 2:45
Maso Italská

Ingredience

    • 50 ml olivového oleje
    • 6 menších kusů ossobuca – telecího kolínka s kostí (asi 2,8 kg)
    • 80 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky
    • 3 cibule, nakrájené na plátky
    • 1 palice česneku, oddělené stroužky
    • 1 snítka šalvěje
    • 3 (čerstvé) bobkové listy
    • 350 ml suchého bílého vína
    • 650 ml drůbežího vývaru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 400 g růžičkové kapusty
    • bramborová kaše nebo rýže k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 150°C. V kastrolu vhodném do trouby zprudka opečte na rozehřátém oleji maso po obou stranách dočervena (4–6 minut), potom vyjměte a dejte stranou. Pak opečte slaninu a také dejte stranou.

2 Ztlumte plamen a do uvolněného kastrolu vložte cibuli, česnek, šalvěj a bobkový list. Opékejte 7–8 minut dorůžova. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpět maso a slaninu a přiveďte k varu. Osolte, opepřete, přiklopte a pečte 2 a 1/2 až 2 a 3/4 hodiny, až je maso měkké a začne odpadávat od kostí.

3 Na posledních 15 minut zvyšte teplotu na 200°C, odklopte a přidejte kapustu.
 
4 Podávejte s bramborovou kaší nebo dušenou rýží.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

Neořezávat. Pokud koupíte maso v podobě, jako je na obrázku, není třeba ho už více čistit; nanejvýš otřít navlhčenou utěrkou, případně zapátrat po úlomcích kosti. Svrchní blanka drží maso pohromadě a během vaření zklihovatí a vypeče se, takže ji při jídle ani neucítíte.

Osmahnout. Telecímu masu sluší pomalé dušení, jen tak se nevysuší. Aby bylo co nejšťavnatější, vždy ho před zalitím tekutinou zprudka osmahněte – maso se pěkně zatáhne.

Vařit i dusit. Oba naše recepty můžete kromě v troubě pomalu dusit přiklopené i na malém plameni na sporáku.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Nejjemnější maso. Telecí maso si zvolna získává oblibu i u nás, ale nabídka je zatím nepravidelná. Doufáme však, že poptávka rozšíří nabídku. Takže jakmile ho uvidíte v obchodě, hned po něm skočte, určitě nebudete litovat. Máme totiž co dělat, abychom dohnali labužnické Italy s jejich průměrnou spotřebou 15 kg telecího masa ročně na osobu…

Dietní volba. Kromě toho, že je ossobuco chuťově výborné maso, je i velmi dietní. Nízký obsah tuku dobře vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky kterému jsou jídla šťavnatá.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ossobuco po čínsku

Italské ossobuco - základní recept

Kuře na kapustičkách

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Kapustičky - 6 receptů, které si zamilujete!

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

Přidat komentář