Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

3.3/5 Počet hodnocení: 12
Do 20 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2813 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 328 g
Tuky 94 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celé palice česneku se nebojte, dlouhou pomalou přípravou se rozpeče do jemné vůně i chuti.

Suroviny

olivový olej 50 ml
6 ks
ossobuco - telecí kolínka s kostí asi 2,8 kg
na nudličky
na plátky
oddělené stroužky
šalvěj 1 snítka
čerstvé
vývar kuřecí 650 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
lze nahradit rýží, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 150°C. V kastrolu vhodném do trouby zprudka opečte na rozehřátém oleji maso po obou stranách dočervena (4–6 minut), potom vyjměte a dejte stranou. Pak opečte slaninu a také dejte stranou.

2

Ztlumte plamen a do uvolněného kastrolu vložte cibuli, česnek, šalvěj a bobkový list. Opékejte 7–8 minut dorůžova. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpět maso a slaninu a přiveďte k varu. Osolte, opepřete, přiklopte a pečte 2 a 1/2 až 2 a 3/4 hodiny, až je maso měkké a začne odpadávat od kostí.

3

Na posledních 15 minut zvyšte teplotu na 200°C, odklopte a přidejte kapustu.

4

Podávejte s bramborovou kaší nebo dušenou rýží.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

Neořezávat. Pokud koupíte maso v podobě, jako je na obrázku, není třeba ho už více čistit; nanejvýš otřít navlhčenou utěrkou, případně zapátrat po úlomcích kosti. Svrchní blanka drží maso pohromadě a během vaření zklihovatí a vypeče se, takže ji při jídle ani neucítíte.

maso - ossobucco

Osmahnout. Telecímu masu sluší pomalé dušení, jen tak se nevysuší. Aby bylo co nejšťavnatější, vždy ho před zalitím tekutinou zprudka osmahněte – maso se pěkně zatáhne.

Vařit i dusit. Oba naše recepty můžete kromě v troubě pomalu dusit přiklopené i na malém plameni na sporáku.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Nejjemnější maso. Telecí maso si zvolna získává oblibu i u nás, ale nabídka je zatím nepravidelná. Doufáme však, že poptávka rozšíří nabídku. Takže jakmile ho uvidíte v obchodě, hned po něm skočte, určitě nebudete litovat. Máme totiž co dělat, abychom dohnali labužnické Italy s jejich průměrnou spotřebou 15 kg telecího masa ročně na osobu…

Dietní volba. Kromě toho, že je ossobuco chuťově výborné maso, je i velmi dietní. Nízký obsah tuku dobře vyrovnává vysoký obsah kolagenu, díky kterému jsou jídla šťavnatá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč