Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ostružinový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 68
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4094 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 412 g
Tuky 225 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelná kombinace křupavých placiček, hedvábné šlehačky a šťavnatých ostružin je oslavou slunečného podzimu!

Suroviny

Na těsto
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
máslo 140 g
chladné, na kostičky, + na vymazání
vejce 1 ks
prošlehané
Na náplň
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Mouku, prášek do pečiva a sůl prosijte do mísy. Přidejte máslo a vše promněte prsty, aby vznikla drobenka. Potom vmíchejte cukr.

2

Uprostřed směsi vytvořte důlek a vlijte do něj podmáslí i vejce. Pak směs zlehka zpracujte na měkké, lepivé těsto. Na lehce pomoučněné pracovní ploše je několikrát prohněťte a vytvarujte placku o průměru asi 18 centimetrů. Přesuňte ji na vymazaný plech.

3

Vložte do trouby a pečte třicet až třicet pět minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo. Vpichem špejle do nejvyššího místa zjistěte, zda je korpus už upečený – na špejli by neměly ulpět vlhké drobečky. Nechte korpus vychladnout.

4

Teď je na řadě náplň: zlehka rozmačkejte ostružiny s cukrem a ušlehejte smetanu. Korpus podélně rozpulte, na spodní díl naneste šlehačku a pak ostružiny. Přiklopte druhým dílem a podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Krémová náplň
Vznikne i ze smetanového mascarpone – stačí utřít ho s trochou cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín