Ovocné košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Snadné Na cca 30 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5886 kcal
Bílkoviny 166 g
Cukr 484 g
Tuky 349 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
moučkový cukr 110 g
+ další na poprášení
máslo 110 g
studené
vejce 1 ks
ovoce 300 g
maliny, ostružiny, borůvky a broskve, nakrájené na tenké plátky
máta lístky
nebo meduňka, na ozdobení
Na vanilkový krém
mléko 500 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
žloutek 6 ks
krupicový cukr 100 g
škrob 4 PL
kukuřičný
máslo 50 g

Tyhle křehké košíčky jsou ztělesněním začátku léta. Díky vanilkovému krému jsou vláčné a ovoce jim dodává svěží chuť. Kdo by je nemiloval?

Postup

1

Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Vklepněte vejce a rychle zpracujte do hladkého těsta. Zabalte do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky odpočinout.

2

Troubu předehřejte na 180°C a vložte do ní plech. Těsto rozdělte na kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do tu- kem vymazaných formiček na košíčky a vymačkejte. Dna košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na ně vsypte pár suchých fazolí. Rozložte na rozpálený plech a pečte 15 minut. Pak opatrně odstraňte papír s fazolemi a pečte ještě 4–5 minut, až budou korpusy jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3

Na vanilkový krém přiveďte v hrnci k varu mléko s vanilkou. V míse prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem. Část vřelé mléčné směsi přilijte pomalým pramínkem za stálého míchání ke žloutkové směsi. Vlijte vše zpět do hrnce, promíchejte, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Pak přeceďte přes síto do čisté mísy, tu postavte do dřezu se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup. Nechte zcela vychladnout.

4

Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte ovocem. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a ozdobte lístky bylinek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit