Sladké zákusky mohou přinést vaši hosté, vy je na oplátku překvapte slanými pagáči. Jsou skvělé k vínu i pivu a můžete je jíst jen tak či plnit vyšlehanou brynzou. Těst a receptů na pagáče je mnoho, my vám nabízíme rodinný recept paní Evy Kulové z Popradu.
Suroviny
Postup
Droždí utřete s cukrem, promíchejte s trochou mléka a nechte vzejít kvásek.
Smíchejte mouku, brambory, kvásek, vejce, olej a sůl a postupně přilévejte zbylé mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto, které by mělo být o něco řidší než na buchty. Je-li třeba, přidejte mouku. Těsto moc nepropracovávejte, jinak kvůli bramborám zřídne. Nechte asi půl hodiny kynout.
Potom ho třikrát, vždy po 20 minutách jemně rozválejte na užší obdélník a třikrát přeložte do bochníku, podobně jako listové těsto. Nakonec ho rozválejte na plát silný zhruba 3 cm a z těsta vypichujte kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte solí a kmínem a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 minut dozlatova. Po vychladnutí plňte pomazánkou, kterou přípravíte vyšleháním brynzy s máslem, cibulí a sladkou paprikou.
NĚCO NAVÍC
Do pomazánky můžete dát méně másla a přimíchat trochu zakysané smetany. Pagáče lze před naplněním zamrazit a pak rozpéct či ohřát v mikrovlnce, radí autorka receptu.