Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pagáče & liptovská pomazánka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5491 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 490 g
Tuky 304 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké zákusky mohou přinést vaši hosté, vy je na oplátku překvapte slanými pagáči. Jsou skvělé k vínu i pivu a můžete je jíst jen tak či plnit vyšlehanou brynzou. Těst a receptů na pagáče je mnoho, my vám nabízíme rodinný recept paní Evy Kulové z Popradu.

Suroviny

+ navíc na vyvalování
brambory 2 hrnky
strouhané, varný typ C, vařené ve slupce
mléko hrnku
vlažné
rostlinný olej hrnku
vejce 2 ks
1 na těsto + 1 na potření
sůl 1 ČL
droždí ¾ kostky
cukr 1 špetka
sůl
hrubá, na posypání
na posypání
sezamová semínka
na posypání
Na pomazánku
brynza 200 g
máslo 100 g
změklé
menší, nakrájená najemno

1 Droždí utřete s cukrem, promíchejte s trochou mléka a nechte vzejít kvásek.

2 Smíchejte mouku, brambory, kvásek, vejce, olej a sůl a postupně přilévejte zbylé mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto, které by mělo být o něco řidší než na buchty. Je-li třeba, přidejte mouku. Těsto moc nepropracovávejte, jinak kvůli bramborám zřídne. Nechte asi půl hodiny kynout.

3 Potom ho třikrát, vždy po 20 minutách jemně rozválejte na užší obdélník a třikrát přeložte do bochníku, podobně jako listové těsto. Nakonec ho rozválejte na plát silný zhruba 3 cm a z těsta vypichujte kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte solí a kmínem a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 minut dozlatova. Po vychladnutí plňte pomazánkou, kterou přípravíte vyšleháním brynzy s máslem, cibulí a sladkou paprikou.

NĚCO NAVÍC
Do pomazánky můžete dát méně másla a přimíchat trochu zakysané smetany. Pagáče lze před naplněním zamrazit a pak rozpéct či ohřát v mikrovlnce, radí autorka receptu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč