Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pagáče & liptovská pomazánka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5491 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 490 g
Tuky 304 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké zákusky mohou přinést vaši hosté, vy je na oplátku překvapte slanými pagáči. Jsou skvělé k vínu i pivu a můžete je jíst jen tak či plnit vyšlehanou brynzou. Těst a receptů na pagáče je mnoho, my vám nabízíme rodinný recept paní Evy Kulové z Popradu.

Související recepty

Suroviny

+ navíc na vyvalování
brambory 2 hrnky
strouhané, varný typ C, vařené ve slupce
mléko hrnku
vlažné
rostlinný olej hrnku
vejce 2 ks
1 na těsto + 1 na potření
sůl 1 ČL
droždí ¾ kostky
cukr 1 špetka
sůl
hrubá, na posypání
na posypání
sezamová semínka
na posypání
Na pomazánku
brynza 200 g
máslo 100 g
změklé
menší, nakrájená najemno

Postup

1

Droždí utřete s cukrem, promíchejte s trochou mléka a nechte vzejít kvásek.

2

Smíchejte mouku, brambory, kvásek, vejce, olej a sůl a postupně přilévejte zbylé mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto, které by mělo být o něco řidší než na buchty. Je-li třeba, přidejte mouku. Těsto moc nepropracovávejte, jinak kvůli bramborám zřídne. Nechte asi půl hodiny kynout.

3

Potom ho třikrát, vždy po 20 minutách jemně rozválejte na užší obdélník a třikrát přeložte do bochníku, podobně jako listové těsto. Nakonec ho rozválejte na plát silný zhruba 3 cm a z těsta vypichujte kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte solí a kmínem a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 minut dozlatova. Po vychladnutí plňte pomazánkou, kterou přípravíte vyšleháním brynzy s máslem, cibulí a sladkou paprikou.

NĚCO NAVÍC
Do pomazánky můžete dát méně másla a přimíchat trochu zakysané smetany. Pagáče lze před naplněním zamrazit a pak rozpéct či ohřát v mikrovlnce, radí autorka receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín