Páj s uzeným kolenem

Páj s uzeným kolenem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10097 kcal
Bílkoviny 414 g
Sacharidy 374 g
Tuky 767 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na sladké koláče vás příliš neužije? Pak zkuste tento plněný uzeným kolenem! 

 

 

Suroviny

vepřové koleno 2 kg
s kostí
bobkový list 3 ks
pepř mletý 1 ČL
kuličky
máslo 75 g
pórek 2 ks
rozpůlené, omyté, nasekané
mouka pšeničná hladká 3 PL
cider 200 ml
smetana ke šlehání 200 ml
co nejtučnější
hořčice hrubozrnná 2 PL
pepř barevný 1 ČL
nakládaný, propláchnutý, nadrobno nakrájený
petrželka 0.5 svazku
nasekaná
listové těsto 300 g
vejce 1 ks
prošlehané, na potření

1 Do hrnce vložte kolena s bobkovými listy a celým pepřem a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a zvolna vařte 3 hodiny, aby maso odpadalo od kosti. Vyjměte a nechte vychladnout. Uchovejte 200 ml tekutiny z vaření. Pak z kolen oberte čisté libové maso v kouscích o velikosti sousta (ostatní jedlé části kolen snězte nejlépe s hořčicí, křenem a chlebem).

2 V hrnci rozehřejte máslo, vsypte pórek a opečte ho doměkka. Poprašte moukou, míchejte a opékejte 2 minuty. Postupně vlévejte cider, vmíchávejte, aby se všechno vstřebalo a nevznikly žmolky. Zvolna vařte 2 minuty, pak vlijte odloženou tekutinu a smetanu. Zvolna vařte 3–4 minuty, pak vmíchejte hořčici, zelený pepř, petrželku a maso z kolen. Směs nalijte do hluboké zapékací mísy a nechte trochu zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 200/180°C. Těsto rozválejte na tloušťku cca 3mm, seřízněte do vhodného tvaru a zakryjte jím vršek mísy. Její okraj navlhčete, aby lépe přilnulo. Potřete vejcem, a chcete-li, ozdobte odřezky. Pečte 25–30 minut, aby poklička zezlátla a nafoukla se.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit