Na sladké koláče vás příliš neužije? Pak zkuste tento páj plněný uzeným kolenem! Zaručeně vás dostane. Plný lahodného masa a šťávy a s křupavou pokličkou z krásně vypečeného těsta.
Suroviny
Postup
Do hrnce vložte kolena s bobkovými listy a celým pepřem a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a zvolna vařte 3 hodiny, aby maso odpadalo od kosti.
Vyjměte a nechte vychladnout. Uchovejte 200 ml tekutiny z vaření.
Pak z kolen oberte čisté libové maso v kouscích o velikosti sousta (ostatní jedlé části kolen snězte nejlépe s hořčicí, křenem a chlebem).
V hrnci rozehřejte máslo, vsypte pórek a opečte ho doměkka. Poprašte moukou, míchejte a opékejte 2 minuty.
Postupně vlévejte cider, vmíchávejte, aby se všechno vstřebalo a nevznikly žmolky.
Zvolna vařte 2 minuty, pak vlijte odloženou tekutinu a smetanu.
Zvolna vařte 3–4 minuty, pak vmíchejte hořčici, zelený pepř, petrželku a maso z kolen. Směs nalijte do hluboké zapékací mísy a nechte trochu zchladnout.
Troubu předehřejte na 200/180°C.
Těsto rozválejte na tloušťku cca 3mm, seřízněte do vhodného tvaru a zakryjte jím vršek mísy. Její okraj navlhčete, aby lépe přilnulo. Potřete vejcem, a chcete-li, ozdobte odřezky.
Pečte 25–30 minut, aby poklička zezlátla a nafoukla se.
Foto: Sam Stowell, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media