Na sladké koláče vás příliš neužije? Pak zkuste tento plněný uzeným kolenem!
Suroviny
1 Do hrnce vložte kolena s bobkovými listy a celým pepřem a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a zvolna vařte 3 hodiny, aby maso odpadalo od kosti. Vyjměte a nechte vychladnout. Uchovejte 200 ml tekutiny z vaření. Pak z kolen oberte čisté libové maso v kouscích o velikosti sousta (ostatní jedlé části kolen snězte nejlépe s hořčicí, křenem a chlebem).
2 V hrnci rozehřejte máslo, vsypte pórek a opečte ho doměkka. Poprašte moukou, míchejte a opékejte 2 minuty. Postupně vlévejte cider, vmíchávejte, aby se všechno vstřebalo a nevznikly žmolky. Zvolna vařte 2 minuty, pak vlijte odloženou tekutinu a smetanu. Zvolna vařte 3–4 minuty, pak vmíchejte hořčici, zelený pepř, petrželku a maso z kolen. Směs nalijte do hluboké zapékací mísy a nechte trochu zchladnout.
3 Troubu předehřejte na 200/180°C. Těsto rozválejte na tloušťku cca 3mm, seřízněte do vhodného tvaru a zakryjte jím vršek mísy. Její okraj navlhčete, aby lépe přilnulo. Potřete vejcem, a chcete-li, ozdobte odřezky. Pečte 25–30 minut, aby poklička zezlátla a nafoukla se.
Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media