
Páje s kuřetem a houbami
Křehké těsto, vypečená kůrka a lahodná náplň – lahodné slané páje je nejlepší odpovědí na zkracující se dny a stále chladnější počasí.
Ingredience
- poloviční dávka základního těsta
- sádlo na vymazání formy
- 1 rozšlehané vejce na potření
- 50 g sušených hřibovitých hub
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 kuřecí prsní řízky, nakrájené na kousky o velikosti 2 cm
- 1 lžíce másla
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 250 g žampionů, na plátky (pár hezkých plátků schovejte na ozdobu nahoru)
- pár snítek tymiánu, lístky odrhnuté
- 2 stroužky česneku, podrcené
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 150 g zakysané smetany
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Sušené houby namočte do 200 ml horké vody a nechte 30 minut nasáknout.
2 V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm osolené a opepřené kuřecí maso dozlatova. Kuře vyjměte a dejte stranou. Do uvolněné pánve přidejte máslo a opékejte na něm pozvolna cibuli, až začne zlátnout. Přidejte žampiony, lístky tymiánu, nadrcený česnek a opékejte asi 10 minut. Pak vraťte do pánve kuře, přidejte mouku, víno, lesní houby i s tekutinou a provařte, až se tekutina téměř vypaří. Nakonec vmíchejte nasekanou pažitku a zakysanou smetanu. Nechte vychladnout.
3 Připravte těsto a předehřejte troubu na 180°C. Tři čtvrtiny těsta rozválejte, vyložte jím formy vymazané sádlem a naplňte připravenou směsí. Rozválejte zbytek těsta, udělejte z něj pokličky a spojte je s okrajem těsta ve formě. Vytvarujte ozdobný okraj. Potřete vejcem, nahoru dejte pěkný plátek žampionu a udělejte zářezy nožem, aby měla kudy unikat pára. Vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova.
Přidat komentář