Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panádlová polévka
Panádlová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Panádlová polévka

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1470 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 122 g
Tuky 68 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název pochází z německého panadel, ve kterém slyšíme latinské panis – chleba, ale ve skutečnosti prý vzniklo z francouzského panade – chlebová polévka (jak se jí také někdy u nás říká), které si Vídeňáci přetvořili po svém.

Suroviny

nadrobno
chleba 160 g
starší, zbavený kůrky a nakrájený na kostičky
kmín ½ ČL
drcený
vývar 1 l
silný, hovězí nebo drůběží, horký
vejce 1 ks
velké
strouhaný + na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka lístky
hladkolistá, na ozdobení
k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přihoďte chléb a opečte jej dozlatova. Zaprašte mletou paprikou a drceným kmínem a minutu opékejte. Zalijte vývarem a chvilku vařte, aby byl chleba úplně měkký a v polévce se rozpadal.

2

Vejce rozšlehejte, smíchejte s par- mazánem a vlijte do polévky, přitom polévku bez přestání míchejte. Dobře osolte, opepřete a posypte lístky petrželky a parmazánem. Doplňte krutonky.

NĚCO NAVÍC
Starší chleba nakrájejte na kostičky a opečte v pánvi na sádle, oleji nebo přepuštěném másle (ghí).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...