Název pochází z německého panadel, ve kterém slyšíme latinské panis – chleba, ale ve skutečnosti prý vzniklo z francouzského panade – chlebová polévka (jak se jí také někdy u nás říká), které si Vídeňáci přetvořili po svém.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přihoďte chléb a opečte jej dozlatova. Zaprašte mletou paprikou a drceným kmínem a minutu opékejte. Zalijte vývarem a chvilku vařte, aby byl chleba úplně měkký a v polévce se rozpadal.
Vejce rozšlehejte, smíchejte s par- mazánem a vlijte do polévky, přitom polévku bez přestání míchejte. Dobře osolte, opepřete a posypte lístky petrželky a parmazánem. Doplňte krutonky.
NĚCO NAVÍC
Starší chleba nakrájejte na kostičky a opečte v pánvi na sádle, oleji nebo přepuštěném másle (ghí).