Tahle sytá polévka pochází z Toskánska, ale v různých verzích se vaří po celé Itálii. Měla by mít konzistenci hustší kaše a chléb by se neměl úplně rozpadnout. Záleží však na vaší chuti, takže ji případně mírně rozřeďte vodou a ještě krátce prohřejte.
Suroviny
1 Čerstvá rajčata naklaďte řezem nahoru do zapékací nádoby, posypte třetinou česneku, osolte, opepřete a pokapejte lžící oleje. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
2 V hrnci na 2 lžících oleje zpěňte zbylý česnek, přidejte konzervovaná rajčata, 200 ml vody a zvolna vařte asi 15 minut.
3 Chleba nakrájejte na kostky a spolu s bazalkou přidejte do hrnce, zamíchejte, osolte, opepřete a zvolna vařte dalších 5–10 minut.
4 Přidejte pečená rajčata i se šťávou ze dna pekáčku. Konzistenci polévky upravte podle chuti (viz rámeček vlevo). Navršte do misek, ozdobte lístky bazalky a pokapejte olejem.