Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

Rajčata z konzervy jsou nepostradatelná při přípravě mnoha omáček. Třeba s touto dělají přímo zázraky...

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H15M
Pečení 1:15
Maso

Ingredience

    • 40 g hladké mouky
    • 1 lžíce mleté uzené nebo sladké papriky
    • mořská sůl a špetka mletého chilli
    • 8 velkých kuřecích paliček 
    • 25 g másla
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 cibule, přepůlené a na plátky
    • 2 stroužky česneku, na plátky
    • 250 g krémových (hnědých) žampionů, nakrájených na plátky
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • 2x 400 g konzerva krájených rajčat
    • 250 ml drůbežího vývaru
    • 1 bobkový list
    • 200 g zakysané smetany (nejlépe 30%)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku a papriku. Kuře osolte, lehce poprašte chilli a ze všech stran obalte v paprikové mouce. 

2 V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte máslo a opékejte na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přilijte olej a opékejte na něm 4 minuty cibuli a česnek, až změknou. Přidejte plátky žampionů a míchejte ještě 3 minuty. Vsypte cukr a míchejte další minutu. Vraťte kuře, přidejte rajčata, drůbeží vývar, bobkový list a přiveďte k varu. 

3 Přiklopte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu doměkka. Odklopte, zvyšte teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemněte zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte. Můžete podávat s rýží, s noky nebo jen tak s bagetou. 

NĚCO NAVÍC
Zakysanou smetanu, pokud jí budete omáčku zjemňovat, přidávejte až nakonec a potom už nevařte, aby se nesrazila.

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

Zapečené lilkové závitky s masem

Ryba po provensálsku

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

10x rajčata z plechu

28x pečené kuře

30x báječné houbové recepty

Přidat komentář