Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Parmigiana – italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Parmigiana – italský zapečený lilek (odlehčená verze)

Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 26
Do hodiny Snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2560 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 68 g
Tuky 157 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Odlehčená verze lilkové parmigiany – bez mouky, zato plná chuti a stále v duchu klasické italské kuchyně. Snadný recept ze zeleniny a sýru je perfektní letní jídlo, které zasytí, ale není vám po něm těžko. Italská lilková parmigiana si rozhodně najde své příznivce i u nás.

Suroviny

lilek 1 ks
sůl
rajče 400 g
(lze použít i z konzervy)
olivový olej 1 PL
cibule ½ ks
celé stroužky
bazalka
strouhaný

Postup

1

Lilek omyjte a nakrájejte na kolečka cca 0,5cm. Osolte a nechte vypotit asi 30 minut.

2

Po vypocení kolečka lilku naskládejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nepřekrývala a dejte péct či grilovat do předehřáté trouby na 180–200 °C, dokud nezměknou a lehce změní barvu (pečte bez tuku). Z tohoto množství jsou 2 plechy. Pokud máte troubu horkovzdušnou, můžete dát oba plechy najednou.

3

Mozzarellu nakrájejte či natrhejte na kousky a trochu ji vymačkejte, tím se zbavíte nadbytečné tekutiny.

4

Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Pokud máte rajčata sterilovaná, stačí je rozmačkat vidličkou, použijte i šťávu.

5

V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a celý česnek. Nechte zesklovatět, česnek odstraňte a přidejte rajčata. Vařte asi 30 minut, nakonec osolte, případně trochu oslaďte a přidejte pár lístků bazalky.

6

Do pekáčku dejte trochu rajčatové šťávy, plátky lilku, kousky mozzarelly, opět rajčatovou šťávu a zasypte 3–4 lžícemi parmazánu. Postup opakujte a ukončete vrstvou lilku, rajčatové šťávy a parmazánu (bez mozzarelly) a pokapejte trochou oleje. Vrstvy proložte lístky bazalky.

7

Dejte zapéct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 30–40 minut (podle trouby). Po upečení nechte chvíli odpočinout a podávejte s čerstvým pečivem.

Ilustrační foto, zdroj: Pexels.com

Apetit magazín