Odlehčená verze lilkové parmigiany – bez mouky, zato plná chuti a stále v duchu klasické italské kuchyně. Snadný recept ze zeleniny a sýru je perfektní letní jídlo, které zasytí, ale není vám po něm těžko. Italská lilková parmigiana si rozhodně najde své příznivce i u nás.
Postup
Lilek omyjte a nakrájejte na kolečka cca 0,5cm. Osolte a nechte vypotit asi 30 minut.
Po vypocení kolečka lilku naskládejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nepřekrývala a dejte péct či grilovat do předehřáté trouby na 180–200 °C, dokud nezměknou a lehce změní barvu (pečte bez tuku). Z tohoto množství jsou 2 plechy. Pokud máte troubu horkovzdušnou, můžete dát oba plechy najednou.
Mozzarellu nakrájejte či natrhejte na kousky a trochu ji vymačkejte, tím se zbavíte nadbytečné tekutiny.
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Pokud máte rajčata sterilovaná, stačí je rozmačkat vidličkou, použijte i šťávu.
V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a celý česnek. Nechte zesklovatět, česnek odstraňte a přidejte rajčata. Vařte asi 30 minut, nakonec osolte, případně trochu oslaďte a přidejte pár lístků bazalky.
Do pekáčku dejte trochu rajčatové šťávy, plátky lilku, kousky mozzarelly, opět rajčatovou šťávu a zasypte 3–4 lžícemi parmazánu. Postup opakujte a ukončete vrstvou lilku, rajčatové šťávy a parmazánu (bez mozzarelly) a pokapejte trochou oleje. Vrstvy proložte lístky bazalky.
Dejte zapéct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 30–40 minut (podle trouby). Po upečení nechte chvíli odpočinout a podávejte s čerstvým pečivem.
Ilustrační foto, zdroj: Pexels.com