
Paštika z husích jater
Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků...
Ingredience
- 90g másla
- 1 bobkový list + na ozdobení
- 1 velká (banánová) šalotka, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, drcený
- 2 lžičky nasekaných lístků tymiánu + snítka na ozdobení (nemusí být)
- 150–220g husích jater, omytých, osušených a zbavených pojivových tkání (husí játra lze nahradit či doplnit kuřecími či kachními)
- 2 lžíce sherry (nemusí být)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka mletého nového koření
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 lžíce co nejtučnější smetany ke šlehání (40%)
- opečený toustový chléb k podávání
Příprava jídla
1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu másla. Vložte bobkový list, šalotku, česnek a tymián. Opékejte asi 3–4 minuty, až šalotka změkne. Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová (nejste-li si jistí, rozřízněte je). Odstavte, přidejte sherry podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte pár minut chladnout.
2 Potom odstraňte bobkový list a játra rozmixujte na pastu v robotu nebo tyčovým mixérem spolu s celým obsahem rendlíku, novým kořením, muškátovým oříškem, zbývajícím máslem a smetanou. Chcete-li mít paštiku velejemnou, propasírujte ji přes sítko.
3 Pak ji rozdělte do jednoporcových porcelánových mističek nebo ji přeneste do jedné větší a uhlaďte povrch (můžete ho ozdobit novým bobkovým listem či snítkou tymiánu). Nechte zcela vychladnout, pak přetáhněte povrch potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chuti. Podávejte s opečeným a nakrájeným toustovým chlebem.
Přidat komentář