Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Otvírat pivo kvůli 1 lžíci do zálivky se může zdát rozmařilé, ale stojí to za to. Ostatně dobrovolníci na dopití se jistě také nenechají pobízet.

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2–4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H15M
Pečení 1:15
Salát

Ingredience

    • 350 g pastináku, oloupaného a nakrájeného na cca 1cm kolečka
    • 1,5 lžíce + 30 ml řepkového oleje
    • 1/2 lžičky lístků tymiánu
    • 1 menší šalotka, 1/2 nakrájená na tenká kolečka, 1/2 nadrobno
    • vločková sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 50 g tmavého celožitného chleba, rozmixovaného či nastrouhaného na hrubou strouhanku
    • 1/2 lžíce másla, rozpuštěného
    • 60 g oloupaných (zbavených slupiček) lískových oříšků
    • 1/2 lžičky mleté uzené pálivé papriky
    • 1 lžíce jablečného nebo červeného vinného octa
    • 1 lžíce pšeničného piva
    • cca 2 lžičky medu
    • malý kousek ředkve daikon nebo 2 ředkvičky, nakrájené na 1/2cm hranolky
    • 1 sáček pěkné směsi salátových lístků, nejlépe s frisée a něčím červeným
    • cca 60 g sýra s modrou plísní
    • 1 lžíce dýňového či lískooříškového oleje

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na plechu promíchejte pastinák, 1 lžíci oleje, tymián, kolečka šalotky, sůl a pepř. Rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte, aby pastinák zezlátl a změkl, asi 45 minut. Přesuňte do mísy.

2 Na plech dejte strouhanku, máslo, sůl a pepř, promíchejte. Pečte dokřupava, asi 15 minut (hlídejte, aby se směs nepřipálila). Nasypte do jiné misky.

3 Na plechu teď promíchejte 1/2 lžíce oleje, oříšky, papriku, sůl a pepř, pečte/ pražte asi 15 minut (hlídejte, aby se nepřipálily), pak nechte vychladnout.

4 V jiné míse prošlehejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet, pivo, med, sůl a pepř. Za stálého šlehání pomalinku přilévejte 30 ml oleje, aby vznikla emulze.

Do mísy dejte ředkev či ředkvičky a salátové lístky a promíchejte se zálivkou. Rozprostřete na servírovací mísu či talíř. Posypte pastinákem, strouhankou a lískovými oříšky. Navrch rozdrobte sýr s modrou plísní a pokapejte lískooříškovým či dýňovým olejem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Lehké a hravé salátové zálivky

Přidat komentář