Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1423 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 94 g
Tuky 97 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otvírat pivo kvůli 1 lžíci do zálivky se může zdát rozmařilé, ale stojí to za to. Ostatně dobrovolníci na dopití se jistě také nenechají pobízet.

Suroviny

oloupaný, na cca 1cm kolečka
řepkový olej 1,5 PL
+ 30 ml navíc
tymián ½ ČL
menší, 0,5 na kolečka, 0,5 nadrobno
sůl vločková
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
rozmixovaný nebo nastrouhaný na hrubou strouhanku
máslo ½ PL
rozpuštěné
lískové oříšky 60 g
oloupané, bez slupiček
paprika mletá uzená pálivá ½ ČL
vinný ocet červený 1 PL
lze nahradit jablečným
pšeničné
med 2 ČL
ředkvičky 2 ks
nebo malý kousek ředkve daikon, nakrájené na hranolky
salát 1 bal
směs salátových lístků, nejlépe s frisée a něčím červeným
dýňový olej 1 PL
lze nahradit lískovooříškovým olejem

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Na plechu promíchejte pastinák, 1 lžíci oleje, tymián, kolečka šalotky, sůl a pepř. Rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte, aby pastinák zezlátl a změkl, asi 45 minut. Přesuňte do mísy.

2

Na plech dejte strouhanku, máslo, sůl a pepř, promíchejte. Pečte dokřupava, asi 15 minut (hlídejte, aby se směs nepřipálila). Nasypte do jiné misky.

3

Na plechu teď promíchejte 1/2 lžíce oleje, oříšky, papriku, sůl a pepř, pečte/ pražte asi 15 minut (hlídejte, aby se nepřipálily), pak nechte vychladnout.

4

V jiné míse prošlehejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet, pivo, med, sůl a pepř. Za stálého šlehání pomalinku přilévejte 30 ml oleje, aby vznikla emulze.

5

Do mísy dejte ředkev či ředkvičky a salátové lístky a promíchejte se zálivkou. Rozprostřete na servírovací mísu či talíř. Posypte pastinákem, strouhankou a lískovými oříšky. Navrch rozdrobte sýr s modrou plísní a pokapejte lískooříškovým či dýňovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč