Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená brambora plněná chili con carne

V troubě se brambory upečou samy a vy k nim mezitím zvládnete připravit omáčku nebo náplně – podle chuti, času i nálady. 

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení + vaření 1:30
P
Z plechu

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, prolisované
    • 2 lžíce rajčatové pasty nebo zahuštěného protlaku doppio concentrato (lze nahradit rozmixovanými sušenými rajčaty)
    • ¾-1 lžička mletého chilli
    • ½ lžičky mleté skořice
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 400 g konzerva celých rajčat
    • 100 g červených fazolí z konzervy, slitých zakysaná smetana k podávání

    NA PEČENOU BRAMBORU

    • 4 brambory na pečení ve slupce, vydrhnuté (viz Něco navíc)
    • olivový olej 

Příprava jídla

1 Nejdřív upečte brambory. Předehřejte troubu na 220°C. Brambory potřete olejem, dejte na plech a pečte 25 minut. Pak snižte teplotu na 190°C a dál pečte 60-75 minut; během pečení je jednou otočte. Upečenou bramborou snadno projede dřevěná špejle skrz naskrz.

2 V rendlíku zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Vsypte cibuli a po chvíli česnek, 3 minuty opékejte, až zesklovatí, občas zamíchejte. Přidejte rajčatovou pastu, mleté chilli a skořici a půl minuty prohřívejte. Maso vsypte do rendlíku, obalte v ochucené cibuli a podrťte ho vařečkou na kousky. Přidejte konzervovaná rajčata a 200 ml vody. Stáhněte plamen, duste s pokličkou nakřivo asi 1 hodinu. Zesilte oheň a nezakrytou omáčku svařte dohusta. Oheň zmírněte na střední, do omáčky vsypte slité konzervované fazole a 5 minut prohřívejte.

3 Upečené horké brambory nařízněte do kříže, v dlani zmáčkněte, aby se rozevřely, a do otvoru naneste náplň. Podávejte se zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC

Brambory na pečení jsou veliké exempláře hlíz varného typu BC nebo C, tedy moučnatých (u nás je to například odrůda Satina).

 

DALŠÍ NÁPLNĚ

  • ČESKÁ KLASIKA. Horké brambory podávejte s tvarohem utřeným s trochou másla, popřípadě zakysané smetany, a ochuceným drceným česnekem a/nebo pažitkou. Nezapomeňte na stůl přidat nějakou zajímavou sůl (viz) a máslo nakrájené na plátky.
  • ITALSKÁ Brambory posypte nadrobno natrhanou mozzarellou a nakrájenými třešňovými rajčátky, doplňte bazalkovým pestem. Pro větší efekt přidejte nasekané vlašské ořechy nebo piniové oříšky.
  • HOUBOVÁ V nepřilnavé pánvi na středním ohni opékejte 50 g libové slaniny na 20 g másla. Až slanina pustí tuk, přisypte plátky 200 g žampionů či směsi lesních hub. Přidejte kolečka ze 2 jarních cibulek a 1 lžičku mleté sladké papriky (skvělá je i uzená). Za občasného míchání smažte 4 minuty, až houby změknou. Odstavte. Podávejte na bramborách, posypané brynzou nebo rozdrobeným sýrem feta.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář