V troubě se brambory upečou samy a vy k nim mezitím zvládnete připravit omáčku nebo náplně – podle chuti, času i nálady.
Suroviny
Postup
Nejdřív upečte brambory. Předehřejte troubu na 220°C. Brambory potřete olejem, dejte na plech a pečte 25 minut.
Pak snižte teplotu na 190°C a dál pečte 60-75 minut; během pečení je jednou otočte. Upečenou bramborou snadno projede dřevěná špejle skrz naskrz.
V rendlíku zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Vsypte cibuli a po chvíli česnek, 3 minuty opékejte, až zesklovatí, občas zamíchejte.
Přidejte rajčatovou pastu, mleté chilli a skořici a půl minuty prohřívejte. Maso vsypte do rendlíku, obalte v ochucené cibuli a podrťte ho vařečkou na kousky.
Přidejte konzervovaná rajčata a 200 ml vody. Stáhněte plamen, duste s pokličkou nakřivo asi 1 hodinu.
Zesilte oheň a nezakrytou omáčku svařte dohusta. Oheň zmírněte na střední, do omáčky vsypte slité konzervované fazole a 5 minut prohřívejte.
Upečené horké brambory nařízněte do kříže, v dlani zmáčkněte, aby se rozevřely, a do otvoru naneste náplň. Podávejte se zakysanou smetanou.
NĚCO NAVÍC
Brambory na pečení jsou veliké exempláře hlíz varného typu BC nebo C, tedy moučnatých (u nás je to například odrůda Satina).
DALŠÍ NÁPLNĚ
- ČESKÁ KLASIKA. Horké brambory podávejte s tvarohem utřeným s trochou másla, popřípadě zakysané smetany, a ochuceným drceným česnekem a/nebo pažitkou. Nezapomeňte na stůl přidat nějakou zajímavou sůl (viz) a máslo nakrájené na plátky.
- ITALSKÁ Brambory posypte nadrobno natrhanou mozzarellou a nakrájenými třešňovými rajčátky, doplňte bazalkovým pestem. Pro větší efekt přidejte nasekané vlašské ořechy nebo piniové oříšky.
- HOUBOVÁ V nepřilnavé pánvi na středním ohni opékejte 50 g libové slaniny na 20 g másla. Až slanina pustí tuk, přisypte plátky 200 g žampionů či směsi lesních hub. Přidejte kolečka ze 2 jarních cibulek a 1 lžičku mleté sladké papriky (skvělá je i uzená). Za občasného míchání smažte 4 minuty, až houby změknou. Odstavte. Podávejte na bramborách, posypané brynzou nebo rozdrobeným sýrem feta.