Pečená brambora plněná chili con carne

Pečená brambora plněná chili con carne

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1687 kcal
Bílkoviny 123 g
Cukr 103 g
Tuky 79 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V troubě se brambory upečou samy a vy k nim mezitím zvládnete připravit omáčku nebo náplně – podle chuti, času i nálady. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
prolisované
rajčatová pasta 2 PL
lze nahradit zahuštěným protlakem doppio concentrato / sušenými rozmixovanými rajčaty
chilli sušené ČL
mleté
skořice 0.5 ČL
mletá
hovězí maso mleté 500 g
400 g
konzerva celých rajčat
fazole červené 100 g
z konzervy, slité
zakysaná smetana
k podávání
Na pečenou bramboru
brambory 4 ks
na pečení, ve slupce, vydrhnuté (viz něco navíc)
olivový olej

1 Nejdřív upečte brambory. Předehřejte troubu na 220°C. Brambory potřete olejem, dejte na plech a pečte 25 minut. Pak snižte teplotu na 190°C a dál pečte 60-75 minut; během pečení je jednou otočte. Upečenou bramborou snadno projede dřevěná špejle skrz naskrz.

2 V rendlíku zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Vsypte cibuli a po chvíli česnek, 3 minuty opékejte, až zesklovatí, občas zamíchejte. Přidejte rajčatovou pastu, mleté chilli a skořici a půl minuty prohřívejte. Maso vsypte do rendlíku, obalte v ochucené cibuli a podrťte ho vařečkou na kousky. Přidejte konzervovaná rajčata a 200 ml vody. Stáhněte plamen, duste s pokličkou nakřivo asi 1 hodinu. Zesilte oheň a nezakrytou omáčku svařte dohusta. Oheň zmírněte na střední, do omáčky vsypte slité konzervované fazole a 5 minut prohřívejte.

3 Upečené horké brambory nařízněte do kříže, v dlani zmáčkněte, aby se rozevřely, a do otvoru naneste náplň. Podávejte se zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC

Brambory na pečení jsou veliké exempláře hlíz varného typu BC nebo C, tedy moučnatých (u nás je to například odrůda Satina).

 

DALŠÍ NÁPLNĚ

  • ČESKÁ KLASIKA. Horké brambory podávejte s tvarohem utřeným s trochou másla, popřípadě zakysané smetany, a ochuceným drceným česnekem a/nebo pažitkou. Nezapomeňte na stůl přidat nějakou zajímavou sůl (viz) a máslo nakrájené na plátky.
  • ITALSKÁ Brambory posypte nadrobno natrhanou mozzarellou a nakrájenými třešňovými rajčátky, doplňte bazalkovým pestem. Pro větší efekt přidejte nasekané vlašské ořechy nebo piniové oříšky.
  • HOUBOVÁ V nepřilnavé pánvi na středním ohni opékejte 50 g libové slaniny na 20 g másla. Až slanina pustí tuk, přisypte plátky 200 g žampionů či směsi lesních hub. Přidejte kolečka ze 2 jarních cibulek a 1 lžičku mleté sladké papriky (skvělá je i uzená). Za občasného míchání smažte 4 minuty, až houby změknou. Odstavte. Podávejte na bramborách, posypané brynzou nebo rozdrobeným sýrem feta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit