0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená brambora plněná chili con carne

Pečená brambora plněná chili con carne

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1793 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 118 g
Tuky 80 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V troubě se brambory upečou samy a vy k nim mezitím zvládnete připravit omáčku nebo náplně – podle chuti, času i nálady.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
prolisované
rajčatová pasta 2 PL
lze nahradit zahuštěným protlakem doppio concentrato či sušenými rozmixovanými rajčaty
chilli sušené 1 ČL
mleté
skořice 0.5 ČL
mletá
hovězí maso mleté 500 g
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
fazole červené 100 g
z konzervy, slité
zakysaná smetana
k podávání
Na pečenou bramboru
brambory 4 ks
na pečení, ve slupce, vydrhnuté (viz Něco navíc)
olivový olej

1 Nejdřív upečte brambory. Předehřejte troubu na 220°C. Brambory potřete olejem, dejte na plech a pečte 25 minut. Pak snižte teplotu na 190°C a dál pečte 60-75 minut; během pečení je jednou otočte. Upečenou bramborou snadno projede dřevěná špejle skrz naskrz.

2 V rendlíku zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Vsypte cibuli a po chvíli česnek, 3 minuty opékejte, až zesklovatí, občas zamíchejte. Přidejte rajčatovou pastu, mleté chilli a skořici a půl minuty prohřívejte. Maso vsypte do rendlíku, obalte v ochucené cibuli a podrťte ho vařečkou na kousky. Přidejte konzervovaná rajčata a 200 ml vody. Stáhněte plamen, duste s pokličkou nakřivo asi 1 hodinu. Zesilte oheň a nezakrytou omáčku svařte dohusta. Oheň zmírněte na střední, do omáčky vsypte slité konzervované fazole a 5 minut prohřívejte.

3 Upečené horké brambory nařízněte do kříže, v dlani zmáčkněte, aby se rozevřely, a do otvoru naneste náplň. Podávejte se zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Brambory na pečení jsou veliké exempláře hlíz varného typu BC nebo C, tedy moučnatých (u nás je to například odrůda Satina).

DALŠÍ NÁPLNĚ

  • ČESKÁ KLASIKA. Horké brambory podávejte s tvarohem utřeným s trochou másla, popřípadě zakysané smetany, a ochuceným drceným česnekem a/nebo pažitkou. Nezapomeňte na stůl přidat nějakou zajímavou sůl (viz) a máslo nakrájené na plátky.
     
  • ITALSKÁ Brambory posypte nadrobno natrhanou mozzarellou a nakrájenými třešňovými rajčátky, doplňte bazalkovým pestem. Pro větší efekt přidejte nasekané vlašské ořechy nebo piniové oříšky.
     
  • HOUBOVÁ V nepřilnavé pánvi na středním ohni opékejte 50 g libové slaniny na 20 g másla. Až slanina pustí tuk, přisypte plátky 200 g žampionů či směsi lesních hub. Přidejte kolečka ze 2 jarních cibulek a 1 lžičku mleté sladké papriky (skvělá je i uzená). Za občasného míchání smažte 4 minuty, až houby změknou. Odstavte. Podávejte na bramborách, posypané brynzou nebo rozdrobeným sýrem feta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit