Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená dýně se srirachou, medem a nakládanou cibulí

Když nesníte dýni hned zatepla, vychladlou ji rozmačkejte na pomazánku.

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Pečení 1:00
Zelenina

Ingredience

    • 1 máslová dýně (cca 1 kg)
    • 2 lžíce tekutého medu
    • 1 lžíce sezamového oleje
    • 1 lžíce srirachy + navíc k podávání
    • 2 lžičky sezamových semínek
    • 1/2 červené cibule, nakrájená na tenká kolečka
    • 4 lžíce červeného vinného octa
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • šťáva ze 2 limet
    • 2 lžíce pasty tahini
    • sůl a čerstvě mletý pepř
     

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka. Poloviny dýně obraťte řezem nahoru a ostrým nožem nařezejte v hustých, asi 0,5–1cm rozestupech. Při nařezávání zajistěte dýni po stranách dvěma vařečkami, aby neklouzala a neprořízli jste slupku až do konce. Obě naříznuté poloviny dejte řezem vzhůru na plech vyložený pečicím papírem.

2 Smíchejte med, olej, srirachu a sezamová semínka, osolte a opepřete. 1 lžíci směsi odložte, zbytkem potřete obě poloviny dýně. Pečte 50–60 minut, doměkka a dozlatova. V polovině doby pečení znovu oddělte jednotlivé zářezy nožem, aby se dužina dobře propekla.

3 Zatímco se dýně peče, smíchejte cibuli, ocet a cukr, občas promíchejte, aby cibule byla rovnoměrně naložená.

4 Zbylou lžíci směsi smíchejte s limetovou šťávou, tahini a trochou teplé vody tak, aby vznikla tekutější omáčka. Podle chuti osolte. Hotovou dýni dejte na talíř, pokapejte omáčkou a trochou srirachy, navrch poklaďte naloženou cibulí a podávejte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bageta se sýrem a pikantním máslem

Bůček pěti vůní s křupavou kůží

REKLAMA

Přidat komentář