
Pečená dýně se srirachou, medem a nakládanou cibulí
Když nesníte dýni hned zatepla, vychladlou ji rozmačkejte na pomazánku.
Ingredience
- 1 máslová dýně (cca 1 kg)
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce srirachy + navíc k podávání
- 2 lžičky sezamových semínek
- 1/2 červené cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce krupicového cukru
- šťáva ze 2 limet
- 2 lžíce pasty tahini
- sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Rozehřejte troubu na 200°C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka. Poloviny dýně obraťte řezem nahoru a ostrým nožem nařezejte v hustých, asi 0,5–1cm rozestupech. Při nařezávání zajistěte dýni po stranách dvěma vařečkami, aby neklouzala a neprořízli jste slupku až do konce. Obě naříznuté poloviny dejte řezem vzhůru na plech vyložený pečicím papírem.
2 Smíchejte med, olej, srirachu a sezamová semínka, osolte a opepřete. 1 lžíci směsi odložte, zbytkem potřete obě poloviny dýně. Pečte 50–60 minut, doměkka a dozlatova. V polovině doby pečení znovu oddělte jednotlivé zářezy nožem, aby se dužina dobře propekla.
3 Zatímco se dýně peče, smíchejte cibuli, ocet a cukr, občas promíchejte, aby cibule byla rovnoměrně naložená.
4 Zbylou lžíci směsi smíchejte s limetovou šťávou, tahini a trochou teplé vody tak, aby vznikla tekutější omáčka. Podle chuti osolte. Hotovou dýni dejte na talíř, pokapejte omáčkou a trochou srirachy, navrch poklaďte naloženou cibulí a podávejte.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Bohdanka Klimšová
23. Listopad 2020 12:33