Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená jehněčí kýta s bramborami

Pečená jehněčí kýta s bramborami

4.2/5 Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9626 kcal
Bílkoviny 894 g
Sacharidy 508 g
Tuky 402 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U nás si popularitu získává jen pozvolna, ale v Anglii a Austrálii je jednou z nejoblíbenějších víkendových pečení. Ochutnejte ji, a pochopíte proč.

Suroviny

s kostí
slanina 8 plátků
sušená, lze nahradit anglickou slaninou
česnek 4 stroužky
z 1 biocitronu
rozmarýn 2 snítky
změklé
varný typ B, oloupané, nakrájené na 1 cm plátky
vývar hovězí 500 ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
olivový olej 1 PL
na plátky
vývar 600 ml
jehněčí lze nahradit hovězím vývarem
rybízový džem 1 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C.

2

Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru nožem otáčejte a pak otvory roztáhněte prstem.

3

Rozmixujte slaninu, česnek, citronovou kůru a polovinu rozmarýnových lístků, osolte a opepřete.

4

Pomocí prstů napěchujte směs do připravených otvorů. Zbytek rozmarýnu rozdělte na jednotlivé výhonky a ty nastrkejte do naplněných otvorů, aby lístky koukaly. Potřete maso máslem a řádně osolte a opepřete. Kýtu můžete ovázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar.

5

Plátky brambor osolte a opepřete, narovnejte do pekáče a kolem nalijte vývar. Navrch dejte jehněčí kýtu a dejte péct. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 170 °C a pečte další 1 hodinu a 15 minut.

6

Mezitím si připravte omáčku k masu. Na směsi másla a oleje opečte cibuli dozlatova. Zaprašte moukou a vzniklou jíšku míchejte 30 sekund. Zalijte vínem, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vmíchejte rybízový džem a vařte dalších 5 minut. Osolte, opepřete a podávejte s upečenými bramborami a jehněčím masem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Apetit magazín