Pečená jehněčí kýta s bramborami

Pečená jehněčí kýta s bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6969 kcal
Bílkoviny 546 g
Sacharidy 476 g
Tuky 282 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U nás si popularitu získává jen pozvolna, ale v Anglii a Austrálii je jednou z nejoblíbenějších víkendových pečení. Ochutnejte ji, a pochopíte proč.

Suroviny

jehněčí kýta 2.5 kg
s kostí
8 plátků
sušená slanina lze nahradit anglickou slaninou
česnek 4 stroužky
citronová kůra
z 1 biocitronu
rozmarýn 2 snítky
máslo 2 PL
změklé
brambory 2 kg
varný typ B, oloupané, nakrájené na 1 cm plátky
vývar hovězí 500 ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
máslo 1 PL
olivový olej 1 PL
cibule červená 4 ks
na plátky
mouka pšeničná hladká 1 PL
víno červené 250 ml
600 ml
jehněčí vývar lze nahradit hovězím vývarem
1 PL
džem z červeného rybízu

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru nožem otáčejte a pak otvory roztáhněte prstem. Rozmixujte slaninu, česnek, citronovou kůru a polovinu rozmarýnových lístků, osolte a opepřete. Pomocí prstů napěchujte směs do připravených otvorů. Zbytek rozmarýnu rozdělte na jednotlivé výhonky a ty nastrkejte do naplněných otvorů, aby lístky koukaly. Potřete maso máslem a řádně osolte a opepřete. Kýtu můžete ovázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar.

2 Plátky brambor osolte a opepřete, narovnejte do pekáče a kolem nalijte vývar. Navrch dejte jehněčí kýtu a dejte péct. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 170 °C a pečte další 1 hodinu a 15 minut.

3 Mezitím si připravte omáčku k masu. Na směsi másla a oleje opečte cibuli dozlatova. Zaprašte moukou a vzniklou jíšku míchejte 30 sekund. Zalijte vínem, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vmíchejte rybízový džem a vařte dalších 5 minut. Osolte, opepřete a podávejte s upečenými bramborami a jehněčím masem.

 

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit