
Pečená vejce po mexicku
Na tahle pečená vejce se zkrátka nedá zapomenout. Jsou neskutečně lahodná a navíc vypadají naprosto úchvatně, nemyslíte?
Ingredience
- olivový olej na opékání
- 1 červená cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- mořská sůl
- 1 lžička římského kmínu
- 400g konzerva krájených rajčat
- 400g konzerva černých fazolí, scezená a propláchnutá
- 4–5 kukuřičných tortill, rozpůlených
- 3–4 vejce
- 50g čedaru, nastrouhaného najemno
- 1 zelená chilli paprička (například jalapeño), nakrájená na kolečka
- 2 špetky drcených sušených chilli papriček (nebo podle chuti)
- nasekaný čerstvý koriandr na posypání
- avokádo a zakysaná smetana k podávání (nemusí být)
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C a zapněte k tomu v troubě i gril, máte-li tu možnost.
2 Na středním ohni v pánvi na troše olivového oleje opečte cibuli a česnek s trochou soli do měkka a tmavě zlaté barvy, trvá to asi 6 minut. Pak vsypte kmín a nechte ho rozvonět. Vmíchejte rajčata a asi 5 minut zvolna vařte. Vsypte fazole, asi 2 minuty je prohřívejte, pak pánev odstavte.
3 Zapékací mísu vytřete olejem. Vyložte ji tortillami tak, aby se překrývaly a mírně přesahovaly přes okraj. Vlijte směs z pánve a udělejte v ní 3–4 důlky. Vejce postupně rozklepávejte do hrnečku a opatrně je vlijte do důlků ve směsi. Posypte sýrem a čerstvou i sušenou chilli papričkou a osolte.
4 Zapékací mísu vložte do trouby do pozice ve dvou třetinách výšky a pečte 8–10 minut, má-li trouba gril, aby se bílky srazily (zbělaly) a žloutky byly ještě tekuté. Sýr by měl být roztavený a zlatý. Nemáte-li gril v troubě, pečte další 3–4 minuty. Před podáváním posypte koriandrem, popřípadě doplňte avokádem a zakysanou smetanou.
Přidat komentář