Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené batáty plněné červenou čočkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1948 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 194 g
Tuky 75 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené batáty plněné červenou čočkou jsou dokonalým zimním pokrmem pro celou rodinu. Sladké batáty se snoubí s bohatou, kořeněnou náplní, ve které hraje hlavní roli červená čočka, římský kmín a uzená paprika. Každé sousto zahřeje a dodá tělu dávku rostlinných bílkovin a vlákniny. Kopeček bílého jogurtu na závěr celé jídlo zjemní.

Související recepty

Suroviny

velké
olivový olej 3 PL
nakrájená najemno
česnek 3 stroužky
drcený
paprika mletá uzená 1 ČL
koriandr mletý ½ ČL
římský kmín ½ ČL
mletý
chilli ½ ČL
vločky, drcené + na posypání
vývar zeleninový 700 ml
nebo dle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet červený 2 ČL
nebo dle chuti
nasekané
na ozdobení
petrželka
hladkolistá

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Do každého batátu několikrát píchněte vidličkou, potřete ho olejem a zabalte do alobalu.

3

Položte na středovou mřížku trouby a pečte 60–70 minut.

4

Pak vyjměte z trouby a nechte v alobalu dojít.

5

Mezitím rozehřejte zbylý olej na pánvi a osmahněte na něm cibuli dosklovita, přidejte česnek a rajčatový protlak.

6

Restujte a míchejte, až protlak začne měnit barvu a česnek zavoní. Vmíchejte čočku a koření. Promíchejte a nechte společně chvilku rozvonět na pánvi.

7

Přilijte vývar, osolte, opepřete.

8

Přiveďte směs rychle k varu, pak teplotu stáhněte, přikryjte a zvolna vařte 20–25 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se nevstřebá.

9

Pokud je to potřeba, dolijte vodu. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem, vmíchejte ocet a nasekané vlašské ořechy.

10

Upečené batáty vyjměte z alobalu a podélně uprostřed nařízněte.

11

Rovnoměrně naplňte čočkovou směsí. Navrch dejte velkou lžíci jogurtu, zdobte nasekanou petrželkou a chilli vločkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...