Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Máte-li možnost, upečte batáty přímo v uhlících v grilu anebo z ohníčku, stejně jako se to dělává s bramborami. Získají díky tomu nezaměnitelnou kouřovou chuť.

Vydání: 2020/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Pečení 1:00
Zelenina

Ingredience

    • 4 střední batáty, omyté a propíchané nožíkem
    • 4 lžíce jogurtu
    • 2 lžíce sezamových semínek
    • 2 lžičky dýňových semínek
    • 2 lžičky nasekaných loupaných lískových oříšků
    • panenský olivový olej
    • hrst koriandrových lístků

    NA HARISSU

    • 5 červených chilli papriček
    • olivový olej
    • 5 stroužků česneku, oloupaných
    • po 2 lžičkách celého římského kmínu a semínek koriandru, opražených a umletých
    • 1 lžíce dobrého červeného vinného octa
    • 3 lžíce nasekaných lístků koriandru
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty položte na plech doprostřed trouby a pečte zhruba 1 hodinu hodně doměkka, může to trvat i déle, záleží na velikosti. Když jsou hotové, jsou měkké a mírně poddajné na dotek.

Na harissu propíchejte chilli papričky nožíkem a smažte je ve 3cm vrstvě oleje 2–3 minuty, mají být skoro spálené (budou prskat, ale díky propíchnutí neprasknou). Dejte je do mísy, natěsno zakryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

Pak je oloupejte a zbavte semínek. Potřebujete jen čistou dužinu. V hmoždíři ji roztlučte s česnekem, římským kmínem a koriandrem tak, aby nezbyly žádné kousky. Vmíchejte ocet a vlijte tolik oleje, aby vznikla hladká pasta. Vmíchejte čerstvý koriandr, osolte a opepřete.

Jogurt smíchejte se 2 vrchovatými lžícemi harissy. Semínka a ořechy opražte na pánvi nasucho dozlatova (nepřipalte!), mírně osolte, nechte zchladnout. Upečené batáty podélně nařízněte a dejte na talíře. Na zářezy dejte po lžíci harissového jogurtu, pokapejte olivovým olejem. Ozdobte opraženou směsí a koriandrem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnovo-jablečný salát s koprem a jogurtem

Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Odvrácená strana hubnutí aneb když je jídlo strašákem

Přidat komentář