Když vykračujeme vstříc trochu nejisté budoucnosti, trocha retra v podobě dezertu pomůže upevnit pocit ukotvení... Šátečky z listového těsta plněné kompotovanými broskvemi zahrají na tu pravou nostalgickou notu, kávová omáčka pak dodá dezertu šmrnc.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Máslo utřete s hnědým cukrem a se skořicí – stačí tak, aby se promísily.
Plát těsta rozdělte na 4 čtverce či obdélníky tak velké, abyste do nich pohodlně zabalili půlky broskví – z odřezků těsta můžete udělat ozdoby, třeba vykrájené lístečky, kytičky apod. Na každý dejte doprostřed osminu ochuceného másla. Na něj položte půlku broskve důlkem nahoru a do důlku vložte čtvrtinu zbývajícího ochuceného másla.
Okraje těsta potřete vejcem, pak vždy spojte nad broskví dva protilehlé cípy těsta a pevně je přitiskněte. Zopakujte s druhými dvěma cípy a uzavřete, ale ne ze všech stran natěsno, aby měla kudy unikat pára. Chcete-li, ozdobte odřezky těsta, popřípadě doprostřed zapíchněte hřebíček či kousek vanilkového lusku. Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Pečte cca 45 minut pěkně dozlatova. Podávejte s omáčkou, podle chuti pocukrované.
Zatímco se šátečky pečou, připravte kávovou omáčku. V misce důkladně promíchejte vidličkou krupicový cukr s moukou. Vsypte do rendlíku na středním ohni a přidejte máslo, smetanu, skořici a vanilku. Přiveďte k varu, ochuťte kávovým práškem, pak ztlumte oheň na mírný a za stálého prošlehávání metlou omáčku zvolna vařte 10 minut. Omáčku hned podávejte nebo zchlaďte (viz Něco navíc).
NĚCO NAVÍC
Zchlazením se omáčka promění v krém, který vydrží 2—3 dny v zakryté nádobě v chladničce a hodí se k šátečkům, ale třeba také ke zmrzlině. Když vynecháte kávový prášek, promění se omáčka/krém ve vanilkovou. Namísto broskví můžete do šátečků balit i hrušky.