Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečené naříznuté brambory, bylinkové máslo a tvarohovo-cottagový dip

Pečené brambory jsou skvělé vždycky, ale naříznutí z nich udělá napůl křupavé lupínky. Díky sýru cottage je dip jemnější než běžný tvarohový. A můžete ho použít i jako pomazánku ke chlebu nebo chlebovým plackám.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Z plechu

Ingredience

    • 12 pěkných středně velkých brambor se slupkou, vydrhnutých
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • vločková sůl a čerstvě mletý pepř

    NA MÁSLO

    • 60 g másla o pokojové teplotě
    • 2 velké hrsti nasekané hladkolisté petrželky
    • velká hrst nasekané pažitky
    • 1 lžíce nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu
    • 1 lžíce panenského olivového oleje

    NA DIP

    • 250 g polotučného tvarohu
    • 150 g sýra cottage
    • 3–4 lžíce řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
    • svazek pažitky, nasekaný nadrobno
    • 10 ředkviček, nakrájených na kostičky
    • sůl

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Do brambor opatrně udělejte ve 2mm rozestupech příčné zářezy zhruba do tří čtvrtin (jako byste je chtěli nakrájet na plátky, ale nedořízli jste – když si podél brambory z každé strany položíte jídelní hůlku nebo tenkou vařečku, půjde vám to snáz a s větší jistotou, že bramboru neproříznete úplně). Brambory vyskládejte zářezy nahoru na plech, do pekáčku či zapékací mísy. Olej smíchejte s česnekem a brambory jím potřete. Osolte je a opepřete. Pečte 45 minut dozlatova a dokřupava.

2 Mezitím přísady na máslo buď důkladně utřete ručně, nebo prožeňte vhodným přístrojem (ten máslo i našlehá). Odložte do chladničky.

3 Na dip promíchejte tvaroh se sýrem cottage a jogurtem či zakysanou smetanou. Promíchejte s většinou pažitky a částí ředkviček, osolte a znovu promíchejte. Podávejte k bramborám, ozdobené zbylými ředkvičkami a pažitkou.

4 Upečené brambory poklaďte bylinkovým máslem a hned podávejte doplněné tvarohovo-cottagovým dipem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Panýr se špenátem

Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Čočkový salát s mrkvičkami a brynzou

Quiche s bylinkami a kozím sýrem

Těstoviny s brynzovou omáčkou a kuřetem s parmskou šunkou

REKLAMA

Přidat komentář