
Pečené naříznuté brambory, bylinkové máslo a tvarohovo-cottagový dip
Pečené brambory jsou skvělé vždycky, ale naříznutí z nich udělá napůl křupavé lupínky. Díky sýru cottage je dip jemnější než běžný tvarohový. A můžete ho použít i jako pomazánku ke chlebu nebo chlebovým plackám.
Ingredience
- 12 pěkných středně velkých brambor se slupkou, vydrhnutých
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- vločková sůl a čerstvě mletý pepř
- 60 g másla o pokojové teplotě
- 2 velké hrsti nasekané hladkolisté petrželky
- velká hrst nasekané pažitky
- 1 lžíce nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g sýra cottage
- 3–4 lžíce řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- svazek pažitky, nasekaný nadrobno
- 10 ředkviček, nakrájených na kostičky
- sůl
NA MÁSLO
NA DIP
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Do brambor opatrně udělejte ve 2mm rozestupech příčné zářezy zhruba do tří čtvrtin (jako byste je chtěli nakrájet na plátky, ale nedořízli jste – když si podél brambory z každé strany položíte jídelní hůlku nebo tenkou vařečku, půjde vám to snáz a s větší jistotou, že bramboru neproříznete úplně). Brambory vyskládejte zářezy nahoru na plech, do pekáčku či zapékací mísy. Olej smíchejte s česnekem a brambory jím potřete. Osolte je a opepřete. Pečte 45 minut dozlatova a dokřupava.
2 Mezitím přísady na máslo buď důkladně utřete ručně, nebo prožeňte vhodným přístrojem (ten máslo i našlehá). Odložte do chladničky.
3 Na dip promíchejte tvaroh se sýrem cottage a jogurtem či zakysanou smetanou. Promíchejte s většinou pažitky a částí ředkviček, osolte a znovu promíchejte. Podávejte k bramborám, ozdobené zbylými ředkvičkami a pažitkou.
4 Upečené brambory poklaďte bylinkovým máslem a hned podávejte doplněné tvarohovo-cottagovým dipem.
Přidat komentář