Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený česnek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 397 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 50 g
Tuky 15 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když česnek upečete, odloží svou čpavou podstatu a získá jemnou, nasládle oříškovou chuť. Možnosti jeho uplatnění v kuchyni se tak báječně rozšíří. Smíchejte pečený česnek s máslem a získáte fantastickou pomazánku, třeba na opečené plátky chleba.

Suroviny

česnek 4 palice
olivový olej 2 ČL
topinky k podávání

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky.

3

Česnek zakapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte pětačtyřicet minut doměkka.

4

Otevřete alobal, dejte stranou a nechte trochu zchladnout.

5

Česnek změkne natolik, že stroužky ze slupek snadno vymáčknete prsty. Pak je v misce rozmačkejte vidličkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tipy
Jaký česnek zvolit? Jak dlouho vydrží? Půjde to i bez oleje?

  • Sáhněte po čerstvém česneku, který je na pohmat pevný a trochu se dere ven ze slupky.
  • Dejte přednost českému česneku před čínským.
  • Česnek si můžete napéct do zásoby. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i týden.
  • Česnek můžete také péct v žáruvzdorných mističkách, podlitý trochou vody. Překryjte alobalem a pečte 45 minut, na rozdíl od pečení s olejem získáte jemnější chuť bez karamelového nádechu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín