0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený česnek

Pečený česnek

4.2 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 651 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 100 g
Tuky 15 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když nejaromatičtějšího příbuzného cibule upečete, odloží svou čpavou podstatu a získá jemnou nasládle oříškovou chuť. Možnosti jeho uplatnění v kuchyni se tak báječně rozšíří.

Suroviny

česnek 4 ks
palice
olivový olej 2 ČL
toustový chléb
topinky k podávání

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky.

3

Česnek zakapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte pětačtyřicet minut doměkka.

4

Otevřete alobal, dejte stranou a nechte trochu zchladnout.

5

Česnek změkne natolik, že stroužky ze slupek snadno vymáčknete prsty. Pak je v misce rozmačkejte vidličkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tipy
Jaký česnek zvolit? Jak dlouho vydrží? Půjde to i bez oleje?

  • Sáhněte po čerstvém česneku, který je na pohmat pevný a trochu se dere ven ze slupky.
  • Dejte přednost českému česneku před čínským.
  • Česnek si můžete napéct do zásoby. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i týden.
  • Česnek můžete také péct v žáruvzdorných mističkách, podlitý trochou vody. Překryjte alobalem a pečte 45 minut, na rozdíl od pečení s olejem získáte jemnější chuť bez karamelového nádechu.

Související články

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč