Pečený česnek

Pečený česnek

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 651 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 100 g
Tuky 15 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když nejaromatičtějšího příbuzného cibule upečete, odloží svou čpavou podstatu a získá jemnou nasládle oříškovou chuť. Možnosti jeho uplatnění v kuchyni se tak báječně rozšíří.

Suroviny

česnek 4 ks
palice
olivový olej 2 ČL
toustový chléb
topinky k podávání

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky.

3

Česnek zakapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte pětačtyřicet minut doměkka.

4

Otevřete alobal, dejte stranou a nechte trochu zchladnout.

5

Česnek změkne natolik, že stroužky ze slupek snadno vymáčknete prsty. Pak je v misce rozmačkejte vidličkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tipy
Jaký česnek zvolit? Jak dlouho vydrží? Půjde to i bez oleje?

  • Sáhněte po čerstvém česneku, který je na pohmat pevný a trochu se dere ven ze slupky.
  • Dejte přednost českému česneku před čínským.
  • Česnek si můžete napéct do zásoby. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i týden.
  • Česnek můžete také péct v žáruvzdorných mističkách, podlitý trochou vody. Překryjte alobalem a pečte 45 minut, na rozdíl od pečení s olejem získáte jemnější chuť bez karamelového nádechu.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit