Když česnek upečete, odloží svou čpavou podstatu a získá jemnou, nasládle oříškovou chuť. Možnosti jeho uplatnění v kuchyni se tak báječně rozšíří. Smíchejte pečený česnek s máslem a získáte fantastickou pomazánku, třeba na opečené plátky chleba.
Postup
1
Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
2
Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky.
3
Česnek zakapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte pětačtyřicet minut doměkka.
4
Otevřete alobal, dejte stranou a nechte trochu zchladnout.
5
Česnek změkne natolik, že stroužky ze slupek snadno vymáčknete prsty. Pak je v misce rozmačkejte vidličkou. Podávejte s opečeným chlebem.
Tipy
Jaký česnek zvolit? Jak dlouho vydrží? Půjde to i bez oleje?
- Sáhněte po čerstvém česneku, který je na pohmat pevný a trochu se dere ven ze slupky.
- Dejte přednost českému česneku před čínským.
- Česnek si můžete napéct do zásoby. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i týden.
- Česnek můžete také péct v žáruvzdorných mističkách, podlitý trochou vody. Překryjte alobalem a pečte 45 minut, na rozdíl od pečení s olejem získáte jemnější chuť bez karamelového nádechu.