Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

S kedlubnami na tři způsoby se hodí pečené vepřové maso do jakéhokoli ročního období.

 

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8–10 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení
PT3H30M
Pečení 3:30
Maso Česká

Ingredience

    • 1,5 kg libovějšího bůčku, nejlépe s kůží
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce mleté sladké papriky
    • 1 lžička mleté pálivé papriky
    • 2 lžičky drceného kmínu
    • 8 stroužků česneku, drcených
    • 250 ml černého piva + 5 lžic medu
    • 2 svazky jarní cibulky, zbavené nejzelenějších částí, podélně přepůlené a nakrájené na špalíky
    • 150 ml vody

     

Příprava jídla

1 Kůži ponechte na bůčku a nařezejte ji na mřížku (obdobně můžete nařezat i tukovou vrstvu u bůčku bez kůže). Osolte, opepřete a všechno koření spolu s česnekem zatřete do masa i kůže. Zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout. Druhý den ráno předehřejte troubu na 160 °C. Do pekáčku vložte vybalené maso kůží nahoru. Zvolna pečte v troubě 75 minut. Přelijte vypečenou šťávou a pečte dalších 1,5–2 ho-diny. Každých 20 minut přelévejte výpekem. Pokud se tuk rychle vypéká, podlijte bůček vlažnou vodou.

2 Mezitím si v kastrůlku asi 5 minut povařte pivo s medem, až se spojí ve voňavý sirup. K masu přisypte cibulky a bůček potřete připraveným sirupem. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova; občas přelévejte sirupem. Vyjměte maso a nechte 10–15 minut odpočinout – chutě se krásně spojí. Pekáč s cibulkami zahřejte na sporáku, přilijte cca 150 ml vody a míchejte, aby se rozpustily přípečky. Ochutnejte a případně dosolte. Podávejte se zadělávanými smetanovými kedlubnami, kedlubnovým zelím a balzamikovými kedlubnami, popřípadě s čerstvým pečivem na vytření šťávy.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zadělávané smetanové kedlubny

Salát s marinovaným lososem

Kedlubnové skleničky

Krémová kedlubnová polévka

Kedlubnové zelí

Balzamikové kedlubny

Zapékané kedlubny s dvojí náplní

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Přidat komentář