Suroviny
česnek
1
palice
cibule
2
ks
mrkev
2
ks
řapíkatý celer
2
ks
rozmarýn
1
svazek
menší
tymián
1
svazek
menší, čerstvý
šalvěj
1
svazek
menší
olivový olej
jehněčí kýta
2
kg
s kostí
sůl mořská
hrubší
pepř
čerstvý mletý
Postup
1
Jehněčí kýtu vyndáme z lednice a necháme 30 minut odpočinout.
2
Troubu si předehřejte na 240 °C.
3
Mezitím si připravte zeleninu. Rozeberte česnek na stroužky, které ale neloupejte. Cibule oloupejte a nakrájejte každou na tři silnější kolečka. Mrkev a celer omyjte a nakrájejte na větší kousky. Takto připravenou zeleninu vložte do zapékací mísy, přidejte rozmarýn, tymián, šalvěj, olivový olej a vše promíchejte.
4
Jehněčí kýtu ze všech stran opepřete, nasolte, pokapejte olivovým olejem a krouživými pohyby vetřete do masa. Takto připravenou kýtu vložte do zapékací mísy na zeleninu, lehce podlijte, přiklopte a dejte péct na 200 °C (plyn 6).
5
Pečte 1 hodinu a cca 30 minut dopékejte kýtu odkrytou, dokud není maso růžově načervenalé.
Foto: PXhere.com