Dost bylo suchých buchet! Upečte si perfektní pistáciový koláč. Stačí těsto prolít mlékem, a dostanete neuvěřitelně šťavnatý koláč. Trik spočívá v tom, že použijete zahuštěné, tedy vody zbavené mléko, které moučník nerozmočí, jen tak akorát navlhčí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C.
Žloutky s cukrem vložte do mísy, přidejte 100 g cukru a šlehejte do světlé pěny. Pak vmíchejte mléko, mleté pistácie a mouku prosetou s kypřicím práškem a špetkou soli.
V čisté míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně jej zapracujte do těsta, v těstě musí zůstat vzduch. Dno formy 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a vložte do trouby. Pečte cca 30-40 minut.
Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Koláč jemně vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a vraťte jej zpět. Propíchejte koláč důkladně špejlí či párátkem po celé ploše.
Smíchejte přísady na prolití – Maresi mléko, čtyři lžíce pistáciové pasty a dvě lžíce močkového cukru, a postupně nalévejte na koláč, který tekutinu vsákne. Nechte alespoň dvě hodiny odležet v chladu.
Před podáváním vyšlehejte smetanu s cukrem podle chuti. Naneste na koláč a ozdobte sekanými či mletými pistáciemi.
TIP: Zasoutěžte si o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Soutěžit můžete na našem Instagramu.