Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
AD
Pistáciový mléčný koláč
ZDROJ: Maresi
sdílet:

Perfektní pistáciový koláč

4.1/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2704 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 253 g
Tuky 156 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dost bylo suchých buchet! Upečte si perfektní pistáciový koláč. Stačí těsto prolít mlékem, a dostanete neuvěřitelně šťavnatý koláč. Trik spočívá v tom, že použijete zahuštěné, tedy vody zbavené mléko, které moučník nerozmočí, jen tak akorát navlhčí.

Související recepty

Měření

Suroviny

Na těsto
vejce 3 ks
Vejce v pokojové teplotě, žloutky a bílky oddělené
mléko 3,5 PL
pistácie 30 g
mleté pistácie nebo pistáciová mouka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl špetka
Na prolití
mléko 150 ml
Maresi mléko
Na dokončení
40% smetana
pistácie
nasekané nebo mleté blanšírované pistácie na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Žloutky s cukrem vložte do mísy, přidejte 100 g cukru a šlehejte do světlé pěny. Pak vmíchejte mléko, mleté pistácie a mouku prosetou s kypřicím práškem a špetkou soli.

3

V čisté míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně jej zapracujte do těsta, v těstě musí zůstat vzduch. Dno formy 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a vložte do trouby. Pečte cca 30-40 minut.

4

Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Koláč jemně vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a vraťte jej zpět. Propíchejte koláč důkladně špejlí či párátkem po celé ploše.

5

Smíchejte přísady na prolití – Maresi mléko, čtyři lžíce pistáciové pasty a dvě lžíce močkového cukru, a postupně nalévejte na koláč, který tekutinu vsákne. Nechte alespoň dvě hodiny odležet v chladu.

6

Před podáváním vyšlehejte smetanu s cukrem podle chuti. Naneste na koláč a ozdobte sekanými či mletými pistáciemi.

TIP: Zasoutěžte si o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Soutěžit můžete na našem Instagramu.

Apetit magazín