Tři klasické chutě v jedné skleničce. Perník, švestky a mák dohromady krásně ladí. A doplněno mandlemi – čirá slast!
Suroviny
Postup
Na plotně nahřejte hrnec, vsypte do něj koření a chvíli ho nasucho pražte, aby se rozvonělo. Pak zalijte mlékem, přidejte smetanu a cukr. Zahřejte k varu, poté odstavte, přikryjte a nechte nejméně 30 minut louhovat (klidně déle, záleží na tom, jak intenzivního aromatu chcete dosáhnout).
Do mísy nalijte med nebo melasu a navrch umístěte sítko. Žloutky rozmíchejte v menší misce. Smetanový základ s kořením znovu zahřejte k varu a pak opatrně několik naběraček nalijte na žloutky, aby se ohřály a při styku s horkým základem se nesrazily. Po každé naběračce dobře zamíchejte.
Vytemperované žloutky vraťte zpět do hrnce ke smetanovému základu. Zahřívejte a míchejte při střední teplotě, dokud směs nezačne houstnout do konzistence řídkého pudinku.
Pak přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny, a především koření) do mísy s medem nebo melasou a promíchejte, aby se směs spojila.
Dejte vychladit a potom nalijte do zmrzlinového strojku a nechte umíchat. Případně nalijte do mrazuvzdorné nádoby a během mražení několikrát promíchejte ponorným mixérem, aby zmrzlina byla nadýchaná a bez ledových krystalků.
Troubu vyhřejte na 160°C. Plech vyložte pečicím papírem. Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a máku vypracujte prsty drobenku, nasypte ji na připravený plech, posypte mandlemi a pečte dozlatova asi 15 minut. Nechte zcela vychladnout.
Švestky vypeckujte, nakrájejte na kousky a spolu s cukrem a rumem tuzemákem je vařte do změknutí a zhoustnutí. V případě potřeby podlijte trochou vody. Pokud máte raději hladkou omáčku, rozmixujte ji ponorným mixérem a přepasírujte přes jemné síto.
Na dno poháru nalijte švestkovou omáčku, přidejte zmrzlinu, posypte drobenkou a mandlemi a na závěr pokapejte ještě trochou omáčky. Ihned podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zimní poháry: 11 lahodných kombinací(11 receptů )
- 13x neodolatelný zmrzlinový pohár(14 receptů )