0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

3 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 6–8 pohárů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8096 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 765 g
Tuky 483 g
Vláknina 180 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tři klasické chutě v jedné skleničce. Perník, švestky a mák dohromady krásně ladí. A doplněno mandlemi – čirá slast!

Suroviny

hřebíček 5 ks
skořice 2 svitky
podrcené paličkou na maso
badyán 5 hvězdiček
anýz 1 ČL
semínka
nové koření 5 kuliček
mléko 350 ml
smetana ke šlehání 450 ml
třtinový cukr 120 g
med 40 g
tekutý, lze nahradit melasou
žloutek 5 ks
NA MAKOVOU DROBENKU
mouka pšeničná polohrubá 100 g
krupicový cukr 75 g
máslo 60 g
vychlazené a na kostičky
mák celý 1 PL
mandle plátky 50 g
NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU
švestky 500 g
čerstvé (mohou být i mražené, povolené)
krupicový cukr 2 PL
rum 1 PL
tuzemáku

Postup

1

Na plotně nahřejte hrnec, vsypte do něj koření a chvíli ho nasucho pražte, aby se rozvonělo. Pak zalijte mlékem, přidejte smetanu a cukr. Zahřejte k varu, poté odstavte, přikryjte a nechte nejméně 30 minut louhovat (klidně déle, záleží na tom, jak intenzivního aromatu chcete dosáhnout).

2

Do mísy nalijte med nebo melasu a navrch umístěte sítko. Žloutky rozmíchejte v menší misce. Smetanový základ s kořením znovu zahřejte k varu a pak opatrně několik naběraček nalijte na žloutky, aby se ohřály a při styku s horkým základem se nesrazily. Po každé naběračce dobře zamíchejte.

3

Vytemperované žloutky vraťte zpět do hrnce ke smetanovému základu. Zahřívejte a míchejte při střední teplotě, dokud směs nezačne houstnout do konzistence řídkého pudinku.

4

Pak přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny, a především koření) do mísy s medem nebo melasou a promíchejte, aby se směs spojila.

5

Dejte vychladit a potom nalijte do zmrzlinového strojku a nechte umíchat. Případně nalijte do mrazuvzdorné nádoby a během mražení několikrát promíchejte ponorným mixérem, aby zmrzlina byla nadýchaná a bez ledových krystalků.

6

Troubu vyhřejte na 160°C. Plech vyložte pečicím papírem. Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a máku vypracujte prsty drobenku, nasypte ji na připravený plech, posypte mandlemi a pečte dozlatova asi 15 minut. Nechte zcela vychladnout.

7

Švestky vypeckujte, nakrájejte na kousky a spolu s cukrem a rumem tuzemákem je vařte do změknutí a zhoustnutí. V případě potřeby podlijte trochou vody. Pokud máte raději hladkou omáčku, rozmixujte ji ponorným mixérem a přepasírujte přes jemné síto.

8

Na dno poháru nalijte švestkovou omáčku, přidejte zmrzlinu, posypte drobenkou a mandlemi a na závěr pokapejte ještě trochou omáčky. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit