Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

3/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 6–8 pohárů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8096 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 765 g
Tuky 483 g
Vláknina 180 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tři klasické chutě v jedné skleničce. Perník, švestky a mák dohromady krásně ladí. A doplněno mandlemi – čirá slast!

Suroviny

skořice 2 svitky
podrcené paličkou na maso
badyán 5 hvězdiček
anýz 1 ČL
semínka
nové koření 5 kuliček
mléko 350 ml
třtinový cukr 120 g
med 40 g
tekutý, lze nahradit melasou
NA MAKOVOU DROBENKU
vychlazené a na kostičky
mák celý 1 PL
mandle plátky 50 g
NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU
čerstvé (mohou být i mražené, povolené)
rum 1 PL
tuzemáku

Postup

1

Na plotně nahřejte hrnec, vsypte do něj koření a chvíli ho nasucho pražte, aby se rozvonělo. Pak zalijte mlékem, přidejte smetanu a cukr. Zahřejte k varu, poté odstavte, přikryjte a nechte nejméně 30 minut louhovat (klidně déle, záleží na tom, jak intenzivního aromatu chcete dosáhnout).

2

Do mísy nalijte med nebo melasu a navrch umístěte sítko. Žloutky rozmíchejte v menší misce. Smetanový základ s kořením znovu zahřejte k varu a pak opatrně několik naběraček nalijte na žloutky, aby se ohřály a při styku s horkým základem se nesrazily. Po každé naběračce dobře zamíchejte.

3

Vytemperované žloutky vraťte zpět do hrnce ke smetanovému základu. Zahřívejte a míchejte při střední teplotě, dokud směs nezačne houstnout do konzistence řídkého pudinku.

4

Pak přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny, a především koření) do mísy s medem nebo melasou a promíchejte, aby se směs spojila.

5

Dejte vychladit a potom nalijte do zmrzlinového strojku a nechte umíchat. Případně nalijte do mrazuvzdorné nádoby a během mražení několikrát promíchejte ponorným mixérem, aby zmrzlina byla nadýchaná a bez ledových krystalků.

6

Troubu vyhřejte na 160°C. Plech vyložte pečicím papírem. Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a máku vypracujte prsty drobenku, nasypte ji na připravený plech, posypte mandlemi a pečte dozlatova asi 15 minut. Nechte zcela vychladnout.

7

Švestky vypeckujte, nakrájejte na kousky a spolu s cukrem a rumem tuzemákem je vařte do změknutí a zhoustnutí. V případě potřeby podlijte trochou vody. Pokud máte raději hladkou omáčku, rozmixujte ji ponorným mixérem a přepasírujte přes jemné síto.

8

Na dno poháru nalijte švestkovou omáčku, přidejte zmrzlinu, posypte drobenkou a mandlemi a na závěr pokapejte ještě trochou omáčky. Ihned podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín