Perský hrnec s cizrnou a masem je ideální jídlo pro celou rodinu. V původním receptu, kterým jsme se inspirovali, byste místo krůtího našli jehněčí maso. Po krůtím jsme sáhli proto, že je u nás mnohem dostupnější a také chuťově univerzálnější.
Suroviny
Postup
Maso osolte a opepřete. V kastrolu nebo hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova (podle potřeby po dávkách). Pak maso vyjměte na talíř.
Do kastrolu či pánve vsypte cibuli a česnek, zmírněte oheň a opečte je doměkka (trvá to cca 8 minut).
Pak přidejte koření, cizrnu, rajčata, vinný ocet a opečené maso.
Přiklopte a duste asi 1 hodinu, aby maso změklo. (Můžete dusit i v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to možná trvat o něco déle, ale zase se o pokrm nemusíte vůbec starat.)
Až bude maso měkké, vsypte špenát či mangold a nechte zavadnout nebo podle potřeby pár minut provařte. Vmíchejte čerstvý koriandr.
Podle chuti doslaďte, dosolte či dopepřete. Podávejte ozdobené semínky granátového jablka, čerstvou mátou a trochou jogurtu, doplněné rýží a dalším jogurtem a semínky z granátového jablka.
NĚCO NAVÍC
K tomuto pokrmu se v jeho domovině obvykle podávají sušené plody dřišťálu (bobule) čili dřišťálky, jejich chuť je příjemně kyselá.