Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perský hrnec s cizrnou a masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 90 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2786 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 262 g
Tuky 85 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perský hrnec s cizrnou a masem je ideální jídlo pro celou rodinu. V původním receptu, kterým jsme se inspirovali, byste místo krůtího našli jehněčí maso. Po krůtím jsme sáhli proto, že je u nás mnohem dostupnější a také chuťově univerzálnější.

Související recepty

Suroviny

bez kosti a kůže, nakrájených na kostky, nebo krůtích kostek na guláš
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 5 stroužků
nakrájený nadrobno
skořice ½ ČL
mletá
cizrna 1 konzerva
400 g, scezená, propláchnutá a okapaná
vinný ocet bílý 1 PL
lze nahradit mangoldem
koriandr čerstvý 1 hrst
nasekaný
podle chuti
semínka
máta 1 hrst
čerstvá, nasekaná
hustý smetanový, k podávání
rýže dušená
dlouhozrnná (např. basmati), k podávání

Postup

1

Maso osolte a opepřete. V kastrolu nebo hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova (podle potřeby po dávkách). Pak maso vyjměte na talíř.

2

Do kastrolu či pánve vsypte cibuli a česnek, zmírněte oheň a opečte je doměkka (trvá to cca 8 minut).

3

Pak přidejte koření, cizrnu, rajčata, vinný ocet a opečené maso.

4

Přiklopte a duste asi 1 hodinu, aby maso změklo. (Můžete dusit i v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to možná trvat o něco déle, ale zase se o pokrm nemusíte vůbec starat.)

5

Až bude maso měkké, vsypte špenát či mangold a nechte zavadnout nebo podle potřeby pár minut provařte. Vmíchejte čerstvý koriandr.

6

Podle chuti doslaďte, dosolte či dopepřete. Podávejte ozdobené semínky granátového jablka, čerstvou mátou a trochou jogurtu, doplněné rýží a dalším jogurtem a semínky z granátového jablka.

NĚCO NAVÍC
K tomuto pokrmu se v jeho domovině obvykle podávají sušené plody dřišťálu (bobule) čili dřišťálky, jejich chuť je příjemně kyselá.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...