Pestrofarebná torta

Pestrofarebná torta

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny

Suroviny

Prísady na korpus:

5 ks vajec

180 g kryštálového cukru

5 PL vlažnej vody

2,5 PL mletých orechov

5 PL výberovej polohrubej múky

¼ kypriaceho prášku do pečiva

Prísady na krém, náplň a zdobenie:

4 dcl mlieka

150 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

2 žĺtky

60 g Maizeny alebo Zlatého klasu

100 – 150 g masla

rum podľa chuti

ríbezľový lekvár

banány

dlhé piškóty

lentilky

 

Postup prípravy korpusu:

  1. Vymiešame 5 žĺtok s kryštálovým cukrom.
  2. Pridáme vlažnú vodu a vymiešame.
  3. Zvlášť zmiešame suché prísady: orechy, polohrubú múku a kypriaci prášok do pečiva. Tie potom vmiešame do cesta.
  4. Z bielok vyšľaháme sneh a vmiešame do cesta.
  5. Cesto vylejeme do okrúhlej formy vymastenej masťou a vysypanej hrubou múkou.

Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov, cca. na 30 minút.

 

Postup prípravy krému, náplň a zdobenie:

  1. Časť mlieka dáme variť s cukrom a vanilkovým cukrom.
  2. V druhej časti mlieka rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding.
  3. Uvarený puding necháme vychladnúť, nie však úplne, necháme ho vlažný.
  4. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo a rum.
  5. Korpus prekrojíme na dve časti. Obe časti korpusu natrieme ríbezľovým lekvárom. Banány nakrájame na kolieska a poukladáme na jednu časť korpusu. Natrieme krémom a prikryjeme druhou časťou korpusu.

Celú tortu natrieme zvyšným krémom a okolo torty poukladáme dlhé piškóty. Navrch nasypeme lentilky.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit