Pikantní uzenáče s bramborami a avokádem

Pikantní uzenáče s bramborami a avokádem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1356 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 112 g
Tuky 89 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po takhle vydatné snídani můžete jít i skály lámat! Nebo vám energie vydrží až do brzké večeře...

Suroviny

máslo 50 g
změklé
citron 0.5 ks
kůra a šťáva
0.5 ČL
uzená paprika mletá
petrželka 1 PL
jemně nasekaná
chilli sušené 2 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
podle potřeby
brambory 500 g
typ A, oloupané, na kostky o hraně 1cm
2 ks
uzená makrela bez kůže, rozpůlené
avokádo 2 ks
zralé

1 40 g másla utřete s citronovou kůrou, uzenou paprikou, petrželkou, špetkou chilli, solí a pepřem. Vytvarujte do válečku a konce utáhněte do potravinářské fólie. Ochucené máslo nechte ztuhnout v chladu.

2 Zbylé neochucené máslo rozehřejte na pánvi s troškou olivového oleje. Jakmile začne máslo pěnit, přidejte kostky brambor. Nemíchejte, nechte brambory opékat a pak je obraťte a opečte po každé straně. Celkem to potrvá 15–20 minut, než budou zlatavé a zároveň měkké. Potom brambory osolte a opepřete.

3 Postavte na sporák větší pánev a dejte do ní rozehřát lžíci ochuceného másla. Do másla vložte uzenáče a prohřívejte pár minut na každé straně, čas od času přelévejte rozpuštěným máslem. (Případně můžete filety poklást kousky másla a prohřát je 5 minut pod grilem v troubě.)

4 Avokádo rozřízněte v polovině, vyndejte pecku a prsty je opatrně oloupejte. Polovinu avokáda položte řeznou stranou dolů a napříč nakrájejte od špičky ke spodku na tenké plátky, přitom držte avokádo stále v kuse podobně jako u krájení cibule. Potom horní plátky posunujte mírně doprava a spodní doleva, aby přes sebe mírně přesahovaly – měli byste tak získat tenký řádek lehce přesahujících plátků avokáda. Začnete řádek smotávat do spirály, zastrkujte přitom pevněji plátky, kterým hrozí vypadnutí. Výsledná spirála bude připomínat růži. Pokapejte ji trochou citronové šťávy a posypte špetkou chilli vloček.

5 Na talíře rozdělte opečené brambory, rybu a po jedné avokádové růži.

Foto: Pete Cassidy
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit