Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pirohy s bramborovo-tvarohovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1966 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 236 g
Tuky 68 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taštičky z nudlového těsta sice nevyjdou draho, ale zato vás připraví o čas. Nebudete ho ovšem litovat ani na chviličku. Pirohů s bramborovo-tvarohovou náplní se vyplatí vyrobit dvojnásobnou dávku a část zamrazit na příště. Opečená lahodná cibulka moc nestojí, pro chuť jídla je však zásadní. Bylinky pokrm osvěží, ale můžete je s klidem vynechat.

Suroviny

Na těsto
+ na podsypání
sůl 1 ČL
+ na osolení vody
řepkový olej 1,5 PL
voda 140 ml
horká
Na náplň a posypání
oloupané
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájené nadrobno
rostlinný olej 1 PL
ve staniolu
petrželka
nasekaná, či pažitka (nemusí být)

Postup

1

Na náplň uvařte brambory v osolené vodě doměkka a horké prolisujte do mísy. První nakrájenou cibuli opečte na 1 lžíci másla a přidejte k bramborám. Pak do mísy rozdrobte tvaroh, osolte, opepřete a propracujte do jednolité hmoty.

2

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, olej a vlijte velmi horkou (nikoli ale vařící) vodu. Hněťte těsto nejdřív vařečkou, pak rukama, dokud se nespojí a není poddajné. Vyválejte je natenko (cca 1, 5–2 mm) a pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Do středu každého kolečka dejte 1 lžičku náplně. Přehněte, okraj navlhčete a zalepte. (Můžete použít i ozdobné vykrajovátko nebo formičku na taštičky.) Hotové pirohy skládejte na utěrku a zakryjte, aby neoschly. Při práci chraňte před oschnutím i těsto.

3

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte a vařte pirohy 3 minuty od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.

4

Mezitím opečte druhou cibuli na zbylém tuku dozlatova. Pirohy ihned podávejte polité omastkem z pánve a s cibulkou. Chcete-li, posypte bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín