Taštičky z nudlového těsta sice nevyjdou draho, ale zato vás připraví o čas. Nebudete ho ovšem litovat ani na chviličku. Pirohů s bramborovo-tvarohovou náplní se vyplatí vyrobit dvojnásobnou dávku a část zamrazit na příště. Opečená lahodná cibulka moc nestojí, pro chuť jídla je však zásadní. Bylinky pokrm osvěží, ale můžete je s klidem vynechat.
Suroviny
Postup
Na náplň uvařte brambory v osolené vodě doměkka a horké prolisujte do mísy. První nakrájenou cibuli opečte na 1 lžíci másla a přidejte k bramborám. Pak do mísy rozdrobte tvaroh, osolte, opepřete a propracujte do jednolité hmoty.
Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, olej a vlijte velmi horkou (nikoli ale vařící) vodu. Hněťte těsto nejdřív vařečkou, pak rukama, dokud se nespojí a není poddajné. Vyválejte je natenko (cca 1, 5–2 mm) a pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Do středu každého kolečka dejte 1 lžičku náplně. Přehněte, okraj navlhčete a zalepte. (Můžete použít i ozdobné vykrajovátko nebo formičku na taštičky.) Hotové pirohy skládejte na utěrku a zakryjte, aby neoschly. Při práci chraňte před oschnutím i těsto.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte a vařte pirohy 3 minuty od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.
Mezitím opečte druhou cibuli na zbylém tuku dozlatova. Pirohy ihned podávejte polité omastkem z pánve a s cibulkou. Chcete-li, posypte bylinkami.