Tyto plněné pirohy ochucené šťouchanými bramborami pocházejí z kuchyně prvorepublikové Podkarpatské Rusi, odkud recept převzaly i české hospodyně.
Suroviny
Postup
Začněte náplní. Cibuli orestujte v pánvi na oleji dozlatova a rozmačkejte k ní brambory. Osolte, opepřete a ještě dochuťte mletou paprikou.
Ze surovin na těsto a trochy studené vody vypracujte nudlové těsto. Vyválejte ho na tenkou placku a z ní vykrájejte kolečka o průměru asi 10 cm, mělo by vám jich vyjít patnáct, když zbytek těsta po vykrájení znovu prohnětete a vyválíte. Na každé kolečko z těsta dejte lžíci bramborové směsi, okraje potřete vodou, přehněte a nejprve prsty a poté vidličkou spojte ozdobně kraje.
Vařte v hrnci s osolenou vroucí vodou zhruba 5 minut, až vyplavou na povrch, a pak je co nejrychleji vylovte děrovanou sběračkou.
Podávejte posypané nastrouhaným tvarohem a zakápnuté zakysanou smetanou. Pirohy můžete navíc podle chuti podlít nebo polít trochou rozpuštěného másla, lehce osolit a opepřit.