Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pirohy s bramborovou nádivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné na 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1972 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 282 g
Tuky 56 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyto plněné pirohy ochucené šťouchanými bramborami pocházejí z kuchyně prvorepublikové Podkarpatské Rusi, odkud recept převzaly i české hospodyně. 

Suroviny

Na těsto
vejce 2 ks
Na náplň
nakrájená nadrobno
rostlinný olej 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
(na strouhání) nastrouhaný
rozpuštěné (nemusí být)

Postup

1

Začněte náplní. Cibuli orestujte v pánvi na oleji dozlatova a rozmačkejte k ní brambory. Osolte, opepřete a ještě dochuťte mletou paprikou.

2

Ze surovin na těsto a trochy studené vody vypracujte nudlové těsto. Vyválejte ho na tenkou placku a z ní vykrájejte kolečka o průměru asi 10 cm, mělo by vám jich vyjít patnáct, když zbytek těsta po vykrájení znovu prohnětete a vyválíte. Na každé kolečko z těsta dejte lžíci bramborové směsi, okraje potřete vodou, přehněte a nejprve prsty a poté vidličkou spojte ozdobně kraje.

3

Vařte v hrnci s osolenou vroucí vodou zhruba 5 minut, až vyplavou na povrch, a pak je co nejrychleji vylovte děrovanou sběračkou.

4

Podávejte posypané nastrouhaným tvarohem a zakápnuté zakysanou smetanou. Pirohy můžete navíc podle chuti podlít nebo polít trochou rozpuštěného másla, lehce osolit a opepřit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín