0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

Pisciotta - koláč s olivovým olejem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2210 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 241 g
Tuky 117 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle lahodný koláč pochází ze severní Itálie, z míst, kde se pěstuje nejlepší olivový olej. Ten hraje v pisciottě hlavní roli – nahrazuje obvyklé máslo nebo jiné tuky. S jahodovou omáčkou a porcí šlehačky je přímo fantastický!

Suroviny

Na těsto
vejce 2 ks
krystalový cukr 100 g
citronová kůra
z 1 citronu
sůl
50 ml
dezertní víno Marsala
mléko 50 ml
olivový olej bazalkový 100 ml
+ trocha na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
mouka pšeničná polohrubá 160 g
K podáváni
jahody 250 g
čerstvé, lze nahradit mraženými
moučkový cukr
smetana ke šlehání

1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, sůl, víno, mléko a olivový olej. Na závěr přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.
 

2 Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřete tenkou vrstvou olivového oleje, vlijte těsto a pečte v horní třetině trouby zhruba padesát minut. Po upečení nechte koláč asi deset minut chladnout.
 

3 Vychladlý koláč uvolněte nožem a vyklopte. Těsně před podáváním připravte jahodovou omáčku. Čerstvé jahody pokrájejte na větší kusy, mražené ponechte vcelku a dejte je do hrnce. Přilijte dvě lžíce vody, podle kyselosti ovoce přislaďte a za občasného míchání prohřejte. Omáčku s kopečkem šlehačky servírujte k plátkům pisciotty.
 

Sladká jazykověda  Nezdá se vám, že podobnost mezi ‚pisciotta‘ (čti ‚pišota‘) a českým piškotem je více než zřejmá? Olivový olej v těstě se nahrazoval běžným rostlinným a také víno z našeho piškotu časem vypadlo, ale italsko-česká družba nechť žije dál!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit