0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

Pisciotta - koláč s olivovým olejem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

5/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2210 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 241 g
Tuky 117 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle lahodný koláč pochází ze severní Itálie, z míst, kde se pěstuje nejlepší olivový olej. Ten hraje v pisciottě hlavní roli – nahrazuje obvyklé máslo nebo jiné tuky. S jahodovou omáčkou a porcí šlehačky je přímo fantastický!

Suroviny

Na těsto
vejce 2 ks
krystalový cukr 100 g
citronová kůra
z 1 citronu
sůl
50 ml
dezertní víno Marsala
mléko 50 ml
olivový olej bazalkový 100 ml
+ trocha na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
mouka pšeničná polohrubá 160 g
K podáváni
jahody 250 g
čerstvé, lze nahradit mraženými
moučkový cukr

1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, sůl, víno, mléko a olivový olej. Na závěr přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.
 

2 Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřete tenkou vrstvou olivového oleje, vlijte těsto a pečte v horní třetině trouby zhruba padesát minut. Po upečení nechte koláč asi deset minut chladnout.
 

3 Vychladlý koláč uvolněte nožem a vyklopte. Těsně před podáváním připravte jahodovou omáčku. Čerstvé jahody pokrájejte na větší kusy, mražené ponechte vcelku a dejte je do hrnce. Přilijte dvě lžíce vody, podle kyselosti ovoce přislaďte a za občasného míchání prohřejte. Omáčku s kopečkem šlehačky servírujte k plátkům pisciotty.
 

Sladká jazykověda  Nezdá se vám, že podobnost mezi ‚pisciotta‘ (čti ‚pišota‘) a českým piškotem je více než zřejmá? Olivový olej v těstě se nahrazoval běžným rostlinným a také víno z našeho piškotu časem vypadlo, ale italsko-česká družba nechť žije dál!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č. 3/07, str.58

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč