Tenhle lahodný koláč pochází ze severní Itálie, z míst, kde se pěstuje nejlepší olivový olej. Ten hraje v pisciottě hlavní roli – nahrazuje obvyklé máslo nebo jiné tuky. S jahodovou omáčkou a porcí šlehačky je přímo fantastický!
Suroviny
1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, sůl, víno, mléko a olivový olej. Na závěr přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.
2 Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřete tenkou vrstvou olivového oleje, vlijte těsto a pečte v horní třetině trouby zhruba padesát minut. Po upečení nechte koláč asi deset minut chladnout.
3 Vychladlý koláč uvolněte nožem a vyklopte. Těsně před podáváním připravte jahodovou omáčku. Čerstvé jahody pokrájejte na větší kusy, mražené ponechte vcelku a dejte je do hrnce. Přilijte dvě lžíce vody, podle kyselosti ovoce přislaďte a za občasného míchání prohřejte. Omáčku s kopečkem šlehačky servírujte k plátkům pisciotty.
Sladká jazykověda Nezdá se vám, že podobnost mezi ‚pisciotta‘ (čti ‚pišota‘) a českým piškotem je více než zřejmá? Olivový olej v těstě se nahrazoval běžným rostlinným a také víno z našeho piškotu časem vypadlo, ale italsko-česká družba nechť žije dál!
Komentáře
Anonym
03.10.2007 08:11
Apetit 3/07