Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.3/5 Počet hodnocení: 54
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19375 kcal
Bílkoviny 360 g
Sacharidy 4068 g
Tuky 152 g
Vláknina 180 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

vejce 6 ks
olej 3,5 PL
voda 2,5 PL
vlažná
sůl špetka

Postup

1

Na piškotovém těstě se zdánlivě nedá nic moc měnit. Ve skutečnosti si však mnohé z hobby cukrářek i cukrářů tak dlouho zkoušejí recept v drobných obměnách, až najdou verzi, která se jim líbí nejvíc. Podobně i Libuše Začalová z Kostelce na Hané, která vede oblíbený dortový web peceni.info:

2

„Z původního receptu, podle kterého jsem vařila a který udával 6 dkg mouky a cukru na 1 vajíčko, jsem postupně přešla k verzi 4 dkg na 1 vajíčko a jiné těsto už nedělám,“ říká. Na každé vajíčko dává zhruba půl lžíce oleje a půl lžíce vody. Například na těsto pro dort na snímku, který tvoří tři pláty piškotu a dvě mezivrstvy, si připraví: 6 vajec 24 dkg cukru krupice 24 dkg mouky dvou druhů: 12 dkg hladké + 12 dkg polohrubé 3,5 polévkové lžíce oleje a 2,5 lžíce vlažné vody (nebo 3 + 3) špetku soli Na varianty, jako jsou ořechový, kakaový, kávový či kokosový piškot, doporučuje jednoduché pravidlo: Uberte tolik mouky, kolik přidáte ořechů, kakaa, kávy či kokosu, aby množství sypké suroviny zůstalo v základním poměru k počtu vajec. Ve zmíněném receptu by to bylo stále týchž 24 dkg. 

3

Přizpůsobujete recept rozdílné velikosti vajíček? „Když jsou malá, přidám jedno na každé tři. Jsou-li vajíčka velká, nechám to být, piškot je pak jemnější,“ radí Libuše Začalová. „Mnohé kamarádky z mého webu si můj postup vyzkoušely a také se jim osvědčil.“

4

Fakt je to dobré recept,“ říká Libuše Začalová z Kostelce na Hané hezky hanácky. Jak postupuje? Bílky a špetku soli šlehá, když se začne tvořit sníh, přidá cukr krupici a vyšlehá sníh. Pak přidá žloutky a stále šlehá, poté přidává lžíce oleje nebo vody (obvykle půl na půl) a znovu dobře vyšlehá. Vařečkou či stěrkou vmíchá mouku (případně směs s ořechy apod.).

5

Těsto vlije do formy vymazané a moukou vysypané nebo vyložené pečicím papírem. Korpus peče asi 20 až 30 minut ve středně vyhřáté troubě. „Doba pečení záleží na tom, jak komu peče trouba a jak je korpus silný. Když se peče na pláty (každý zvlášť), je doba pečení krátší. Já peču plát asi 20 minut při 200 °C. Korpus vcelku však peču při teplotě 150 °C asi 50 minut, záleží na jeho velikosti.“

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

Autor: pavlag

Apetit magazín