Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.3/5 Počet hodnocení: 57
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19375 kcal
Bílkoviny 360 g
Sacharidy 4068 g
Tuky 152 g
Vláknina 180 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravit dokonale nadýchaný dortový korpus je hračka. Stačí dodržet poměr surovin a můžete z nich upéct tak velký dort, jak budete chtít. Nahradíte-li část mouky kakaem, oříšky nebo kokosem, rázem získáte ochucený dortový korpus, který už stačí jen pomazat oblíbeným krémem, ozdobit a oslava může začít.

Suroviny

vejce 6 ks
žloutky a bílky zvlášť
olej 2,5 PL
voda 2,5 PL
vlažná
sůl 1 špetka

Postup

1

Bílky a špetku soli ušlehejte, jakmile se začne tvořit sníh, přidejte cukr krupici a vyšlehejte tuhý sníh. Poté přidejte žloutky a stále šlehejte, následně přidejte olej a vodu a znovu dobře vyšlehejte.

2

Vařečkou či stěrkou vmíchejte mouku (případně směs s ořechy apod.).

3

Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané nebo pečicím papírem vyložené dortové formy.

4

Korpus pečte ve středně vyhřáté troubě do doby, než zapíchnutá špejle vyjde z korpusu bez drobečků. Délku pečení přizpůsobte velikosti formy a výšce korpusu.

NĚCO NAVÍC:

  • Na varianty, jako jsou ořechový, kakaový, kávový či kokosový piškot uberte v receptu vždy tolik mouky, kolik přidáte ořechů, kakaa, kávy či kokosu, aby množství sypkých surovin zůstalo v základní gramáži.
  • Když jsou vajíčka příliš malá, přidejte 1 na každé 3. Jsou-li vajíčka velká, poměr neupravujte, piškot bude jemnější.
  • Množství surovin lze upravit podle velikosti formy, vždy je však nutné dodržet poměr na 1 vajíčko 40 g mouky, 40 g cukru, 0,5 PL vody a 0,5 PL oleje.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

Autor: pavlag

Apetit magazín