Připravit dokonale nadýchaný dortový korpus je hračka. Stačí dodržet poměr surovin a můžete z nich upéct tak velký dort, jak budete chtít. Nahradíte-li část mouky kakaem, oříšky nebo kokosem, rázem získáte ochucený dortový korpus, který už stačí jen pomazat oblíbeným krémem, ozdobit a oslava může začít.
Suroviny
Postup
Bílky a špetku soli ušlehejte, jakmile se začne tvořit sníh, přidejte cukr krupici a vyšlehejte tuhý sníh. Poté přidejte žloutky a stále šlehejte, následně přidejte olej a vodu a znovu dobře vyšlehejte.
Vařečkou či stěrkou vmíchejte mouku (případně směs s ořechy apod.).
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané nebo pečicím papírem vyložené dortové formy.
Korpus pečte ve středně vyhřáté troubě do doby, než zapíchnutá špejle vyjde z korpusu bez drobečků. Délku pečení přizpůsobte velikosti formy a výšce korpusu.
NĚCO NAVÍC:
- Na varianty, jako jsou ořechový, kakaový, kávový či kokosový piškot uberte v receptu vždy tolik mouky, kolik přidáte ořechů, kakaa, kávy či kokosu, aby množství sypkých surovin zůstalo v základní gramáži.
- Když jsou vajíčka příliš malá, přidejte 1 na každé 3. Jsou-li vajíčka velká, poměr neupravujte, piškot bude jemnější.
- Množství surovin lze upravit podle velikosti formy, vždy je však nutné dodržet poměr na 1 vajíčko 40 g mouky, 40 g cukru, 0,5 PL vody a 0,5 PL oleje.
Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com