0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 45
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19375 kcal
Bílkoviny 360 g
Sacharidy 4068 g
Tuky 152 g
Vláknina 180 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

krupicový cukr 24
vejce 6 ks
mouka pšeničná hladká 12
mouka pšeničná polohrubá 12
olej 3.5 PL
voda 2.5 PL
vlažná
sůl špetka

Na piškotovém těstě se zdánlivě nedá nic moc měnit. Ve skutečnosti si však mnohé z hobby cukrářek i cukrářů tak dlouho zkoušejí recept v drobných obměnách, až najdou verzi, která se jim líbí nejvíc. Podobně i Libuše Začalová z Kostelce na Hané, která vede oblíbený dortový web peceni.info:

„Z původního receptu, podle kterého jsem vařila a který udával 6 dkg mouky a cukru na 1 vajíčko, jsem postupně přešla k verzi 4 dkg na 1 vajíčko a jiné těsto už nedělám,“ říká. Na každé vajíčko dává zhruba půl lžíce oleje a půl lžíce vody. Například na těsto pro dort na snímku, který tvoří tři pláty piškotu a dvě mezivrstvy, si připraví: 6 vajec 24 dkg cukru krupice 24 dkg mouky dvou druhů: 12 dkg hladké + 12 dkg polohrubé 3,5 polévkové lžíce oleje a 2,5 lžíce vlažné vody (nebo 3 + 3) špetku soli Na varianty, jako jsou ořechový, kakaový, kávový či kokosový piškot, doporučuje jednoduché pravidlo: Uberte tolik mouky, kolik přidáte ořechů, kakaa, kávy či kokosu, aby množství sypké suroviny zůstalo v základním poměru k počtu vajec. Ve zmíněném receptu by to bylo stále týchž 24 dkg. 

Přizpůsobujete recept rozdílné velikosti vajíček? „Když jsou malá, přidám jedno na každé tři. Jsou-li vajíčka velká, nechám to být, piškot je pak jemnější,“ radí Libuše Začalová. „Mnohé kamarádky z mého webu si můj postup vyzkoušely a také se jim osvědčil.“

Fakt je to dobré recept,“ říká Libuše Začalová z Kostelce na Hané hezky hanácky. Jak postupuje? Bílky a špetku soli šlehá, když se začne tvořit sníh, přidá cukr krupici a vyšlehá sníh. Pak přidá žloutky a stále šlehá, poté přidává lžíce oleje nebo vody (obvykle půl na půl) a znovu dobře vyšlehá. Vařečkou či stěrkou vmíchá mouku (případně směs s ořechy apod.).

Těsto vlije do formy vymazané a moukou vysypané nebo vyložené pečicím papírem. Korpus peče asi 20 až 30 minut ve středně vyhřáté troubě. „Doba pečení záleží na tom, jak komu peče trouba a jak je korpus silný. Když se peče na pláty (každý zvlášť), je doba pečení krátší. Já peču plát asi 20 minut při 200 °C. Korpus vcelku však peču při teplotě 150 °C asi 50 minut, záleží na jeho velikosti.“

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

 
Autor: pavlag

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit