Suroviny
Postup
Nejlepší nadýchané piškotové těsto získáme tak, že nejprve ušleháme žloutky s cukrem do bílé pěny. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva. V jiné míse ušleháme z bílků a soli tuhý sníh, který také přidáme do těsta.
Dáme péct do trouby předehřáté na 175°C. Prvních 20 minut troubu vůbec neotvíráme, poté začneme kontrolovat špejlí, vyndáme, když se těsto přestane lepit.
Krém připravíme smícháním vyšlehané smetany, tvarohu a vanilkového cukru - je-li krém málo sladký, můžeme dát cukru více. Výbornou obměnou je čokoládový tvarohový krém - do krému přidáme 80 g čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.
Krém použijeme jak dovnitř dortu tak nahoru. Poklademe ovocem a zalijeme želatinou (udělejte podle návodu na sáčku). Dozdobte podle fantazie. Já jsem dělala dort pro dědečka ve tvaru půllitru - nepekla jsem v dortové formě, ale na plechu, aby se mi lépe tvarovalo. Jinak ale můžete udělat klasický kulatý dort, případně koláč... A stejně tak ovoce se hodí prakticky jakékoli. Dobrou chuť :-)
Foto ilustrační, zdroj: Wikimedia.Commons.org