
Piškotový dort s višněmi a citronovým krémem
Třetí příčku ve Velké cukrářské výzvě vyhrál tenhle originální dort. Nadchl nás krásně nadýchaný piškotový korpus, kterému prospělo rozležení přes noc. A kombinace se šlehačkou a citronovým krémem mu také moc slušela. Ombré mramorování je efektní a trendy, a přitom tak snadné!
Ingredience
- 14 vajec, žloutky a bílky oddělené
- 630g krupicového cukru
- špetka soli
- 630g hladké mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 100ml citronové šťávy
- 180g krupicového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
- 150g másla
- 6 žloutků
- 1 litr smetany ke šlehání 33%
- 250g mražených višní
- 6 lžic krupicového cukru
- 5 lžic tmavého rumu
- 6 bílků
- 360g krupicového cukru
- 500g másla, změklého potravinářské barvy
- zelená čokoláda
- gelové barvy na obarvení krému
- sněhové pusinky
- makronky
- květy růží a snítky nevěstina závoje
NA KORPUS
NA CITRONOVÝ KRÉM
NA VIŠŇOVÝ ROZVAR
NA MÁSLOVÝ MERINGUE KRÉM
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160°C. Žloutky vyšlehejte s cukrem a během šlehání průběžně přilévejte 130ml horké vody (cukr se pěkně rozpustí a hmota nabude na objemu). Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Mouku a prášek do pečiva prosejte ke žloutkům a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh.
2 Těsto rozdělte do 6 dortových forem o průměru 23cm, předem vyložených pečicím papírem. Dejte do trouby a pečte 30–40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
3 Na citronový krém si připravte vodní lázeň – na hrnec s vroucí vodou posaďte žáruvzdornou misku (kovovou nebo skleněnou). Do misky vlijte citronovou šťávu a 350ml vody a přidejte cukr a škrob. Důkladně rozmíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne (asi jako pudink). Přidejte máslo, odstavte z plotny a míchejte, až se všechno spojí. Pak zašlehejte žloutky a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a na závěr do ní vmíchejte připravený citronový pudink.
4 Na rozvar dejte višně do rendlíku, přisypte cukr a vlijte rum, krátce provařte a pak nechte vychladnout.
5 Na meringue krém: Do žáruvzdorné misky dejte bílky, přisypte cukr, prošlehejte a misku postavte na hrnec s vroucí vodou. Neustále šlehejte, aby se bílky nezačaly vařit. Jakmile se cukr rozpustí, sundejte misku z hrnce a vyšlehejte do pevného sněhu. Do zchladlého sněhu zašlehejte máslo.
6 Pět korpusů pokropte višňovou šťávou, rozdělte na ně višně a potřete je citronovým krémem. Korpusy postavte na sebe a šestý nepotřený dejte úplně nahoru. Vzniklou ‚věž‘ nechte hodinu tuhnout v lednici.
7 Odložte si 1/3 máslového krému a zbylým potřete a uhlaďte dort po celém obvodu. Navrch položte tác a dort otočte vzhůru nohama. Dejte chladit, aby krém ztuhl. Připravte si 3 misky a do každé dejte asi lžíci odloženého krému. Obsah každé misky obarvěte jinou barvou (obr. 1). Postupně krémy natírejte na dort a vytvořte tak ombré mramorování (obr. 2).
8 Barevnou čokoládu rozpusťte a rovnoměrně ji naneste na okraj vršku dortu tak, aby pěkně stékala po stranách (obr. 3). Opět dejte dort alespoň na hodinu chladit. Pak jej vyndejte, nahoru položte tác a dort otočte. Zbylým máslovým krémem potřete dort shora a dejte znovu chladit. Pokud vám zbyl obarvený krém, vytvořte mramorování i na vrchní části dortu. Dort ozdobte pusinkami, makronkami, růžemi a nevěstiným závojem. Obr. 4 - nakrojený dort
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Dorota Košťálová
22. Květen 2017 00:28
Martina Zajícová
22. Květen 2017 13:12
Alena Šimonovská
10. Březen 2018 10:01