Hledali jsme recepty na vánoční cukroví z dob první republiky a tyto pistáciové sušenky nás okamžitě okouzlily. Recept je velmi jednoduchý a navíc nevyžaduje mnoho surovin. Pokud sušenky ihned po vychladnutí potřete polevou, získáte během chvilky kompletní vánoční cukroví, ke kterému se už nemusíte vracet. Stačí je uložit do dózy a hlídat, aby vám do Vánoc nějaké zbyly.
Suroviny
Postup
Pistácie rozmixujte na jemnou kaši a propracujte s moukou, máslem, žloutkem a cukrem v hladké těsto.
Rozválejte je na tenkou placku na pomoučeném válu a vykrajujte tvary.
Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte cca 15–20 minut dobleda.
Na ozdobení utřete citronovou šťávu s většinou cukru – ten přisypávejte a zapracovávejte ho postupně, chcete relativně tekutou, lehce průhlednou polevu.
Ještě vlažné sušenky potřete cukrovou polevou a posypte pistáciemi.
NĚCO NAVÍC
Poleva dodá sušenkám vzhled i další chuťový rozměr, ale není nutná. Pokud máte rádi výraznou chuť pistácií a nejde vám o tvar, vynechte žloutek, uberte 30 g mouky a nechte děti dělat z těsta kuličky, v troubě se rozjedou.