Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pistáciové sušenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 5
Do 50 minut Velmi snadné Na cca 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2835 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 270 g
Tuky 155 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledali jsme recepty na vánoční cukroví z dob první republiky a tyto pistáciové sušenky nás okamžitě okouzlily. Recept je velmi jednoduchý a navíc nevyžaduje mnoho surovin. Pokud sušenky ihned po vychladnutí potřete polevou, získáte během chvilky kompletní vánoční cukroví, ke kterému se už nemusíte vracet. Stačí je uložit do dózy a hlídat, aby vám do Vánoc nějaké zbyly.

Související recepty

Suroviny

pistácie 100 g
oloupané
+ na pomoučení
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na ozdobu
z 1/2 citronu
nebo dle potřeby
pistácie 2 hrsti
pokrájené

Postup

1

Pistácie rozmixujte na jemnou kaši a propracujte s moukou, máslem, žloutkem a cukrem v hladké těsto.

2

Rozválejte je na tenkou placku na pomoučeném válu a vykrajujte tvary.

3

Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte cca 15–20 minut dobleda.

4

Na ozdobení utřete citronovou šťávu s většinou cukru – ten přisypávejte a zapracovávejte ho postupně, chcete relativně tekutou, lehce průhlednou polevu.

5

Ještě vlažné sušenky potřete cukrovou polevou a posypte pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Poleva dodá sušenkám vzhled i další chuťový rozměr, ale není nutná. Pokud máte rádi výraznou chuť pistácií a nejde vám o tvar, vynechte žloutek, uberte 30 g mouky a nechte děti dělat z těsta kuličky, v troubě se rozjedou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín