Pistáciový cheesecake s karamelem

Pistáciový cheesecake s karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na sušenkový základ:

 - 200g lotus sušenek
 - 80g rozpuštěného másla

Na krém:

 - 500g mascarpone
 - 250g krémového sýra philadelphia
 - 100g cukru moučka
 - špetka soli
 - 3 vejce od šťastných slepiček
 - 100g pistáciové pasty

Na karamel:

 - 100g cukru krupice
 - 30ml vody
 - 30g másla
 - 50ml smetany 

 

Všechny ingredience si vytáhneme alespoň hodinu před pečením z lednice aby měly pokojovou teplotu. 

1. Dortovou formu o průměru 24cm vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a na dno trouby dáme malý pekáček naplněný vodou. 

2. Sušenky na základ si rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Tuto směs natlačíme pomocí lžíce na dno formy a dáme do lednice zatuhnout.

3. Mascarpone s philadelphií, cukrem a solí vymixujeme dohladka. Přidáme pistáciovou pastu a opět promixujeme. Po jednom a na nejnižší rychlost zapracujeme vejce. Krém nalijeme na sušenkový základ a dáme do trouby. Pečeme cca 40 minut nebo dokud nejsou kraje cheesecaku pevné a prostředek se při poklepání na formu třese jako želé. Cheesecake necháme vychladnout na pokojovou teplotu, poté dáme do lednice. 

4. Na karamel si dáme do malého hrnce cukr a vodu. Dáme na sporák a na mírném ohni necháme probublávat dokud směs nedosáhne jantarové barvy. Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a vrátíme na oheň. Nyní opatrně slabým proužkem vléváme smetanu. Necháme chvíli povařit za stálého míchání aby se rozpustili případné kousky. Karamel odstavíme z plotny a necháme chvíli vychladnout. Občas zamícháme aby se na povrchu karamelu neudělal škraloup. 

5. Cheesecake vytáhneme z lednice a nalijeme na něj karamel. Dáme zpět do lednice a ncháme ho tam nejlépe přes noc. 

6. Hotový cheesecake zdobíme dle libosti. Já použila rozdrobené sušenky a oříšky v hořké čokoládě. Dobrou chuť :) 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit