
recept
s Philadelphia
Pistáciový cheesecake s karamelem
Krémový cheesecake s lahodou chutí pistácií se díky své karamelové polevě skvěle doplňuje s nahořklou chutí kávy. Vaše děti si jej ovšem také zamilují :)
Ingredience
Na sušenkový základ:
- 200g lotus sušenek
- 80g rozpuštěného másla
Na krém:
- 500g mascarpone
- 250g krémového sýra philadelphia
- 100g cukru moučka
- špetka soli
- 3 vejce od šťastných slepiček
- 100g pistáciové pasty
Na karamel:
- 100g cukru krupice
- 30ml vody
- 30g másla
- 50ml smetany
Příprava jídla
Všechny ingredience si vytáhneme alespoň hodinu před pečením z lednice aby měly pokojovou teplotu.
1. Dortovou formu o průměru 24cm vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a na dno trouby dáme malý pekáček naplněný vodou.
2. Sušenky na základ si rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Tuto směs natlačíme pomocí lžíce na dno formy a dáme do lednice zatuhnout.
3. Mascarpone s philadelphií, cukrem a solí vymixujeme dohladka. Přidáme pistáciovou pastu a opět promixujeme. Po jednom a na nejnižší rychlost zapracujeme vejce. Krém nalijeme na sušenkový základ a dáme do trouby. Pečeme cca 40 minut nebo dokud nejsou kraje cheesecaku pevné a prostředek se při poklepání na formu třese jako želé. Cheesecake necháme vychladnout na pokojovou teplotu, poté dáme do lednice.
4. Na karamel si dáme do malého hrnce cukr a vodu. Dáme na sporák a na mírném ohni necháme probublávat dokud směs nedosáhne jantarové barvy. Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a vrátíme na oheň. Nyní opatrně slabým proužkem vléváme smetanu. Necháme chvíli povařit za stálého míchání aby se rozpustili případné kousky. Karamel odstavíme z plotny a necháme chvíli vychladnout. Občas zamícháme aby se na povrchu karamelu neudělal škraloup.
5. Cheesecake vytáhneme z lednice a nalijeme na něj karamel. Dáme zpět do lednice a ncháme ho tam nejlépe přes noc.
6. Hotový cheesecake zdobíme dle libosti. Já použila rozdrobené sušenky a oříšky v hořké čokoládě. Dobrou chuť :)
Přidat komentář