Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Pistáciový cheesecake s karamelem

Pistáciový cheesecake s karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na sušenkový základ:

 - 200g lotus sušenek
 - 80g rozpuštěného másla

Na krém:

 - 500g mascarpone
 - 250g krémového sýra philadelphia
 - 100g cukru moučka
 - špetka soli
 - 3 vejce od šťastných slepiček
 - 100g pistáciové pasty

Na karamel:

 - 100g cukru krupice
 - 30ml vody
 - 30g másla
 - 50ml smetany 

 

Všechny ingredience si vytáhneme alespoň hodinu před pečením z lednice aby měly pokojovou teplotu. 

1. Dortovou formu o průměru 24cm vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a na dno trouby dáme malý pekáček naplněný vodou. 

2. Sušenky na základ si rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Tuto směs natlačíme pomocí lžíce na dno formy a dáme do lednice zatuhnout.

3. Mascarpone s philadelphií, cukrem a solí vymixujeme dohladka. Přidáme pistáciovou pastu a opět promixujeme. Po jednom a na nejnižší rychlost zapracujeme vejce. Krém nalijeme na sušenkový základ a dáme do trouby. Pečeme cca 40 minut nebo dokud nejsou kraje cheesecaku pevné a prostředek se při poklepání na formu třese jako želé. Cheesecake necháme vychladnout na pokojovou teplotu, poté dáme do lednice. 

4. Na karamel si dáme do malého hrnce cukr a vodu. Dáme na sporák a na mírném ohni necháme probublávat dokud směs nedosáhne jantarové barvy. Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a vrátíme na oheň. Nyní opatrně slabým proužkem vléváme smetanu. Necháme chvíli povařit za stálého míchání aby se rozpustili případné kousky. Karamel odstavíme z plotny a necháme chvíli vychladnout. Občas zamícháme aby se na povrchu karamelu neudělal škraloup. 

5. Cheesecake vytáhneme z lednice a nalijeme na něj karamel. Dáme zpět do lednice a ncháme ho tam nejlépe přes noc. 

6. Hotový cheesecake zdobíme dle libosti. Já použila rozdrobené sušenky a oříšky v hořké čokoládě. Dobrou chuť :) 

 

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit