0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pistáciový cheesecake s malinami

Pistáciový cheesecake s malinami

Hodnocení receptu
4.6 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5823 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 553 g
Tuky 331 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
sušenky 180 g
máslo 80 g
Krém
krémový sýr 675 g
krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 2 bal
vejce 4 ks
žloutek 2 ks
pistáciová pasta 25 g
smetana ke šlehání 120 ml
pistácie
blanšírované
vanilkový extrakt 1 ČL
mandlový extrakt 1 ČL
potravinářské barvivo
zelené, gelové

Postup

1

Vybereme všechny suroviny, aby časem dosáhly pokojové a hlavně stejné teploty.

2

Korpus: (pečeme při teplotě 180 C, 8-10 minut - dokud nezačnou sušenky a máslo provonívat)

  • Rozehřejeme troubu na 180 C.
  • Připravíme si formu. Na spodek dáme pečící papír. Přilepíme ho na dno formy troškou másla, aby lépe držel.
  • Sušenky rozmixujeme v mixéru na jemno.
  • Zalijeme rozpuštěným máslem a pečlivě smícháme.
  • Vysypeme na dno formy, precizně a rovnoměrně upěchujeme prsty a dlaní.
  • Dáme na 8-10 minut předpéct do trouby.
  • Když vybereme sušenkový základ z trouby, snížíme teplotu v troubě na 150 C. Když forma s předpečeným korpusem zchladne, vymažeme máslem boky formy.
3

Příprava nádivky - Suroviny na krém nešleháme na vysokých otáčkách, pouze promícháváme na nižších otáčkách kuchyňského robota (příliš nadýchaný krém a bublinky jsou při cheesecake nežádoucí).

  • Vymícháme smetanový sýr s cukrem a vanilkovým cukrem na malých otáčkách – cca 5 minut, až se vše pěkně spojilo.
  • Když je třeba, zastavíme mixování, seškrábeme krém stěrkou ze stěn nádoby a pokračujeme v mixování.
  • Přidáme pistáciovou pastu a postupně po jednom kuse přidáváme celá vejce a žloutky.
  • Po každém vajíčku počkáme, dokud krém nebude pořádně promíchán.
  • Nakonec přidáme vanilkový extrakt, mandlový extrakt a šlehačkovou smetanu.
  • Na konci přidáme potravinářské zelené barvivo (přidáváme opatrně na špičku nože, abychom to s barvou nepřehnali).
  • Hotový krém párkrát bouchneme o stůl, aby zmizely bubliny a necháme cca 5-10 minut stát.
4

Pečení: (pečeme při teplotě 150 C, 1,5 hodiny ve vodní lázni - formu na pečení obalíme pečícím papírem a dvěma vrstvami silného alobalu a ponoříme do hlubokého plechu tak, aby voda sahala cca do poloviny výšky formy. Vodní koupel zajistí rovnoměrné pečení a krém bude hladký, jemný, šťavnatý a vyhneme se tak tvarohové konzistenci výsledného cheesecake.)

  • Troubu během pečení neotevíráme.
  • Když je cheesecake upečený, jeho povrch se tváří pevný, ale po zatřesení se musí chovat jako aspik.
  • Po vypnutí trouby, pootevřeme dvířka a necháme pomalu chladnout.
  • Po cca 15-20 minutách vyjmeme z trouby a když je zcela vychlazený, dáme do chladničky úplně zatuhnout.
5

Boky koláče posypeme nasekanými pistáciemi a vršek ozdobíme malinami. Velmi chutná je k cheesecaku i horká malinová omáčka s červeným vínem (maliny – mohou být i mražené, kvalitní malinový džem, pomerančová šťáva, červené víno, jemně zahuštěné kukuřičným škrobem a podle chuti tmavý cukr, vše provar

Autor: Kristina_2010

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit