Suroviny
Postup
Vybereme všechny suroviny, aby časem dosáhly pokojové a hlavně stejné teploty.
Korpus: (pečeme při teplotě 180 C, 8-10 minut - dokud nezačnou sušenky a máslo provonívat)
- Rozehřejeme troubu na 180 C.
- Připravíme si formu. Na spodek dáme pečící papír. Přilepíme ho na dno formy troškou másla, aby lépe držel.
- Sušenky rozmixujeme v mixéru na jemno.
- Zalijeme rozpuštěným máslem a pečlivě smícháme.
- Vysypeme na dno formy, precizně a rovnoměrně upěchujeme prsty a dlaní.
- Dáme na 8-10 minut předpéct do trouby.
- Když vybereme sušenkový základ z trouby, snížíme teplotu v troubě na 150 C. Když forma s předpečeným korpusem zchladne, vymažeme máslem boky formy.
Příprava nádivky - Suroviny na krém nešleháme na vysokých otáčkách, pouze promícháváme na nižších otáčkách kuchyňského robota (příliš nadýchaný krém a bublinky jsou při cheesecake nežádoucí).
- Vymícháme smetanový sýr s cukrem a vanilkovým cukrem na malých otáčkách – cca 5 minut, až se vše pěkně spojilo.
- Když je třeba, zastavíme mixování, seškrábeme krém stěrkou ze stěn nádoby a pokračujeme v mixování.
- Přidáme pistáciovou pastu a postupně po jednom kuse přidáváme celá vejce a žloutky.
- Po každém vajíčku počkáme, dokud krém nebude pořádně promíchán.
- Nakonec přidáme vanilkový extrakt, mandlový extrakt a šlehačkovou smetanu.
- Na konci přidáme potravinářské zelené barvivo (přidáváme opatrně na špičku nože, abychom to s barvou nepřehnali).
- Hotový krém párkrát bouchneme o stůl, aby zmizely bubliny a necháme cca 5-10 minut stát.
Pečení: (pečeme při teplotě 150 C, 1,5 hodiny ve vodní lázni - formu na pečení obalíme pečícím papírem a dvěma vrstvami silného alobalu a ponoříme do hlubokého plechu tak, aby voda sahala cca do poloviny výšky formy. Vodní koupel zajistí rovnoměrné pečení a krém bude hladký, jemný, šťavnatý a vyhneme se tak tvarohové konzistenci výsledného cheesecake.)
- Troubu během pečení neotevíráme.
- Když je cheesecake upečený, jeho povrch se tváří pevný, ale po zatřesení se musí chovat jako aspik.
- Po vypnutí trouby, pootevřeme dvířka a necháme pomalu chladnout.
- Po cca 15-20 minutách vyjmeme z trouby a když je zcela vychlazený, dáme do chladničky úplně zatuhnout.
Boky koláče posypeme nasekanými pistáciemi a vršek ozdobíme malinami. Velmi chutná je k cheesecaku i horká malinová omáčka s červeným vínem (maliny – mohou být i mražené, kvalitní malinový džem, pomerančová šťáva, červené víno, jemně zahuštěné kukuřičným škrobem a podle chuti tmavý cukr, vše provar