Pistáciový cheesecake s malinami

Pistáciový cheesecake s malinami

Hodnocení receptu
4.6 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu

Suroviny

SUROVINY:

Krém:

  • 675g Philadelphia syr
  • 200 g Jemný krupicový cukor
  • 2x Vanilkový cukor
  • 4 Celé veľké vajcia (L/XL)
  • 2 Žĺtky
  • 25 g 10% Pistáciová pasta
  • 120 ml Šľahačková smotana
  • Blanšírované pistácie
  • Vanilkový extrakt - 1 čajová lyžička
  • Mandľový extrakt - 1 čajová lyžička
  • Zelené gélové potravinárske farbivo na štipku noža (nemusí byť)

Korpus:

  • 180 g Maslové sušienky
  • 80 g Roztopené maslo

Forma : Tortová forma - 20 cm, ideálne s vyberacím dnom.

  •  
  • TEPLOTA PEČENIA: 150 C
  • DĹŽKA PEČENIA: 1,5 hodiny
  • PEČIEME VO VODNOM KÚPELI (formu na pečenie obalíme pečiacim papierom a dvomi vrstvami hrubého alobalu a ponoríme do hlbokého plechu tak, aby voda siahala cca do polovice výšky formy).
  •  
  • Všetky suroviny by mali mať rovnakú a ideálne izbovú teplotu.
  • Suroviny na krém nešľaháme na vysokých otáčkach, iba premiešavame na nižších otáčkach kuchynského robota (príliš nadýchaný krém a bublinky sú pri cheesecake nežiadúce).
  • Vodný kúpeľ zabezpečí rovnomerné pečenie a krém bude hladký, jemný, šťavnatý a vyhneme sa tak tvarohovej konzistencii výsledného cheesecake.
  • Teplota trúby a dĺžka pečenia je orientačná – treba prispôsobiť každej trúbe samostatne.

POSTUP:

Vyberieme všetky suroviny, aby časom dosiahli izbovú a hlavne rovnakú teplotu.

Korpus: (pečieme pri teplote 180 C, 8-10 minút - kým nezačnú sušienky a maslo rozvoniavať)

  1. Rozohrejeme trúbu na 180 C.
  2.  Pripravíme si formu. Na spodok dáme pečiaci papier. Prilepíme ho na dno formy troškou masla, aby lepšie držal.
  3.  Sušienky rozmixujeme v mixéri na jemno.
  4.  Zalejeme roztopeným maslom a dôkladne zmiešame.
  5.  Vysypeme na dno formy, precízne a rovnomerne upechujeme prstami a dlaňou.
  6.  Dáme na 8-10 minút predpiecť do trúby.
  7.  Keď vyberieme sušienkový základ z trúby, znížime teplotu v trúbe na 150 C.Keď forma s predpečeným korpusom schladne, vymažeme maslom boky formy.

 

Príprava plnky:

  1. Vymiešame smotanový syr s cukrom a vanilkovým cukrom na malých otáčkach – cca 5 minút, až sa všetko pekne spojilo.
  2. Keď treba, zastavíme mixovanie, zoškrabeme krém stierkou zo stien nádoby a pokračujeme v mixovaní.
  3. Pridáme pistáciovú pastu a postupne po jednom kuse pridávame celé vajcia a žĺtka.
  4. Po každom vajíčku počkáme, kým krém nebude poriadne premiešaný.
  5. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt, mandľový extrakt a šľahačkovú smotanu.
  6. Na konci pridáme potravinárske zelené farbivo (pridávame opatrne na špičku noža, aby sme to s farbou neprehnali).
  7. Hotový krém pár krát buchneme o stôl, aby zmizli bubliny a necháme cca 5-10 minút postáť.

 

Pečenie: (pečieme pri teplote 150 C, 1,5 hodiny vo vodnom kúpeli)

  1. Trúbu počas pečenia neotvárame.
  2. Keď je cheesecake upečený, jeho povrch sa tvári pevný, ale po zatrasení sa musí správať ako aspik.
  3. Po vypnutí trúby, pootvoríme dvierka a necháme pomaly chladnúť.
  4. Po cca 15-20 minútach vyberieme z trúby a keď je úplne vychladený, dáme do chladničky úplne zatuhnúť.

 

Dokončene:

Boky koláča posypeme nasekanými pistáciami a vrch ozdobíme malinami.

Veľmi chutná je k cheesecake aj horúca malinová omáčka s červeným vínom (maliny – môžu byť aj mrazené, kvalitný malinový džem, pomarančová šťava, červené víno, jemne zahustené kukuričným škrobom a podľa chuti tmavý cukor, všetko prevarené)

Autor: Kristina_2010

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit