Pistáciový cheesecake s malinami

Pistáciový cheesecake s malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu

Suroviny

SUROVINY:

Krém:

  • 675g Philadelphia syr
  • 200 g Jemný krupicový cukor
  • 2x Vanilkový cukor
  • 4 Celé veľké vajcia (L/XL)
  • 2 Žĺtky
  • 25 g 10% Pistáciová pasta
  • 120 ml Šľahačková smotana
  • Blanšírované pistácie
  • Vanilkový extrakt - 1 čajová lyžička
  • Mandľový extrakt - 1 čajová lyžička
  • Zelené gélové potravinárske farbivo na štipku noža (nemusí byť)

Korpus:

  • 180 g Maslové sušienky
  • 80 g Roztopené maslo

Forma : Tortová forma - 20 cm, ideálne s vyberacím dnom.

  •  
  • TEPLOTA PEČENIA: 150 C
  • DĹŽKA PEČENIA: 1,5 hodiny
  • PEČIEME VO VODNOM KÚPELI (formu na pečenie obalíme pečiacim papierom a dvomi vrstvami hrubého alobalu a ponoríme do hlbokého plechu tak, aby voda siahala cca do polovice výšky formy).
  •  
  • Všetky suroviny by mali mať rovnakú a ideálne izbovú teplotu.
  • Suroviny na krém nešľaháme na vysokých otáčkach, iba premiešavame na nižších otáčkach kuchynského robota (príliš nadýchaný krém a bublinky sú pri cheesecake nežiadúce).
  • Vodný kúpeľ zabezpečí rovnomerné pečenie a krém bude hladký, jemný, šťavnatý a vyhneme sa tak tvarohovej konzistencii výsledného cheesecake.
  • Teplota trúby a dĺžka pečenia je orientačná – treba prispôsobiť každej trúbe samostatne.

POSTUP:

Vyberieme všetky suroviny, aby časom dosiahli izbovú a hlavne rovnakú teplotu.

Korpus: (pečieme pri teplote 180 C, 8-10 minút - kým nezačnú sušienky a maslo rozvoniavať)

  1. Rozohrejeme trúbu na 180 C.
  2.  Pripravíme si formu. Na spodok dáme pečiaci papier. Prilepíme ho na dno formy troškou masla, aby lepšie držal.
  3.  Sušienky rozmixujeme v mixéri na jemno.
  4.  Zalejeme roztopeným maslom a dôkladne zmiešame.
  5.  Vysypeme na dno formy, precízne a rovnomerne upechujeme prstami a dlaňou.
  6.  Dáme na 8-10 minút predpiecť do trúby.
  7.  Keď vyberieme sušienkový základ z trúby, znížime teplotu v trúbe na 150 C.Keď forma s predpečeným korpusom schladne, vymažeme maslom boky formy.

 

Príprava plnky:

  1. Vymiešame smotanový syr s cukrom a vanilkovým cukrom na malých otáčkach – cca 5 minút, až sa všetko pekne spojilo.
  2. Keď treba, zastavíme mixovanie, zoškrabeme krém stierkou zo stien nádoby a pokračujeme v mixovaní.
  3. Pridáme pistáciovú pastu a postupne po jednom kuse pridávame celé vajcia a žĺtka.
  4. Po každom vajíčku počkáme, kým krém nebude poriadne premiešaný.
  5. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt, mandľový extrakt a šľahačkovú smotanu.
  6. Na konci pridáme potravinárske zelené farbivo (pridávame opatrne na špičku noža, aby sme to s farbou neprehnali).
  7. Hotový krém pár krát buchneme o stôl, aby zmizli bubliny a necháme cca 5-10 minút postáť.

 

Pečenie: (pečieme pri teplote 150 C, 1,5 hodiny vo vodnom kúpeli)

  1. Trúbu počas pečenia neotvárame.
  2. Keď je cheesecake upečený, jeho povrch sa tvári pevný, ale po zatrasení sa musí správať ako aspik.
  3. Po vypnutí trúby, pootvoríme dvierka a necháme pomaly chladnúť.
  4. Po cca 15-20 minútach vyberieme z trúby a keď je úplne vychladený, dáme do chladničky úplne zatuhnúť.

 

Dokončene:

Boky koláča posypeme nasekanými pistáciami a vrch ozdobíme malinami.

Veľmi chutná je k cheesecake aj horúca malinová omáčka s červeným vínom (maliny – môžu byť aj mrazené, kvalitný malinový džem, pomarančová šťava, červené víno, jemne zahustené kukuričným škrobom a podľa chuti tmavý cukor, všetko prevarené)

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit