Když hledáte přílohu ke kořeněnému opékanému masu, k domácímu kebabu, nebo falafelu, potom bude pita (arabský) chléb pro vás tou správnou volbou. A jeho příprava není nijak složitá.
Suroviny
Postup
Do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr, sůl a promícháme, postupně přidáváme vlažnou vodu a mícháme vznikající hmotu.
Jakmile je hmota alespoň trošku konzistentní hněteme těsto poctivých 10 minut! Občas si můžeme vypomoci troškou mouky.
Těsto dáme do mísy (pomoučené dno) a necháme v teple a zakryté utěrkou nakynout (45-60 minut).
Těsto opatrně vyndáme a rozdělíme na tři části a z každé části vytvoříme kouli (cca velikost malé pěstičky), kterou necháme chvilku odpočinout. Každou rozválíme do kulaté placky - 15-20 cm v průměru a 3-4mm tlusté
Vyválené placky necháme opět odpočívat (cca 10min, nevynechat!)
Mezitím si rozpálíme troubu na cca 200-220 stupňů Pečeme na nejnižším patře.
Odpočatou pita placku v rychlosti přemístíme do trouby a při ideálních podmínkách se vám placka krásně nafoukne během 4 minut. Jakmile se placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl. (pokud se vám placka stejnoměrně nenafoukne - nezoufejte)
Všechny ostatní placky přidávejte na sebe a nechte je takto kompletně vychladnout po vychladnutí budou perfektně měkké a pouze na některých vypečenějších lokacích křupavé! pitu skladujte v neprodyšném obalu, nebo ještě lépe ihned spotřebujte
Foto ilustrační: zdroj: Pixabay.com