0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pita (arabský) chléb

Pita (arabský) chléb

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1464 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 271 g
Tuky 8 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když hledáte přílohu ke kořeněnému opékanému masu, k domácímu kebabu, nebo falafelu, potom bude pita (arabský) chléb pro vás tou správnou volbou. A jeho příprava není nijak složitá. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnek
lze nahradit jiným typem mouky
1 PL
sušené droždí lze nahradit 10 g čerstvého
cukr 1 PL
lze vynechat
sůl 0.5 PL
voda 1 hrnek
vlažná

Postup

1

Do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr, sůl a promícháme, postupně přidáváme vlažnou vodu a mícháme vznikající hmotu.

2

Jakmile je hmota alespoň trošku konzistentní hněteme těsto poctivých 10 minut! Občas si můžeme vypomoci troškou mouky.

3

Těsto dáme do mísy (pomoučené dno) a necháme v teple a zakryté utěrkou nakynout (45-60 minut).

4

Těsto opatrně vyndáme a rozdělíme na tři části a z každé části vytvoříme kouli (cca velikost malé pěstičky), kterou necháme chvilku odpočinout. Každou rozválíme do kulaté placky - 15-20 cm v průměru a 3-4mm tlusté

5

Vyválené placky necháme opět odpočívat (cca 10min, nevynechat!)

6

Mezitím si rozpálíme troubu na cca 200-220 stupňů Pečeme na nejnižším patře.

7

Odpočatou pita placku v rychlosti přemístíme do trouby a při ideálních podmínkách se vám placka krásně nafoukne během 4 minut. Jakmile se placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl. (pokud se vám placka stejnoměrně nenafoukne - nezoufejte)

 
8

Všechny ostatní placky přidávejte na sebe a nechte je takto kompletně vychladnout po vychladnutí budou perfektně měkké a pouze na některých vypečenějších lokacích křupavé! pitu skladujte v neprodyšném obalu, nebo ještě lépe ihned spotřebujte

Foto ilustrační: zdroj: Pixabay.com

 
Autor: andrea...

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit