Příprava pita chleba je poměrně jednoduchá. Pokud máte rádi plněné chlebové placky, kebab či falafel, pak by recept na pita chleba ve vašem repertoáru neměl chybět. Stačí trošku trpělivosti a domácí arabský chléb je na světě. Pokud nevíte, jakou náplň zvolit, vyzkoušejte kuře v pita chlebu nebo pljeskavicu v chlebu pita.
Suroviny
Postup
Do připravené větší mísy prosejte mouku, přisypte sušené droždí, sůl a suché suroviny důkladně promíchejte.
Uprostřed směsi udělejte důlek, přilijte vlažnou vodu a olivový olej. Od středu do vody postupně vmíchejte ostatní mouku, dokud nezískáte celistvou lepivou kouli těsta.
Těsto je třeba dobře propracovat, dokud nebude vláčné a nepřesntaně lepit. Trvá to asi 5-10 minut.
Potom mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat cca 30 minut.
Troubu mezitím zahřejte na 250 °C.
Z těsta postupně odebírejte větší kuličky o velikosti asi 50 g. Ty rozválíme na asi 0,5 cm silné placky, které nechte ještě dalších 10 minut odpočinout.
Placky přendejte na plech a pečte v rozpálené troubě asi 10 až 15 minut (dokud nezískají zlatavou barvu).
Upečený pita chléb ještě horký dejte do igelitového sáčku a dobře uzavřete. Díky tomu zůstane vláčný.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com