0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pizza s česnekovými výhonky, bramborami, ořechy a sýrem

Pizza s česnekovými výhonky, bramborami, ořechy a sýrem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1950 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 276 g
Tuky 63 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nemáte-li po ruce česnekové výhonky, můžete místo nich použít třeba mléčný česnek – takový, který připomíná spíš jarní cibulky – nakrájený podélně na plátky anebo jen stroužky, je-li už vyzrálejší.

Suroviny

těsto na pizzu 450 g
domácí (viz Něco navíc), chlazené nebo mražené (to nechte 30 minut povolit při pokojové teplotě)
brambory 3 ks
středně velké, lojovité, varný typ A, omyté, v celku
mouka pšeničná hladká
na poprášení
olivový olej
na pokropení
sůl vločková
vlašské ořechy 2 hrsti
sýr s modrou plísní 50 g
podle chuti, rozdrobený
8 ks
česnekové výhonky

1 Chcete-li použít domácí těsto, začněte jím a nechte ho kynout. Nejméně půl hodiny předem začněte předehřívat troubu na 240 °C. Deset minut předem si dejte do trouby předehřát plech.

2 Brambory zalijte v rendlíku vodou, přiveďte k varu a nechte vařit doměkka, až jimi snadno projede vidlička. Sceďte, nechte trochu zchladnout a pak nakrájejte na cca 0,5cm plátky (lze je uvařit i předem).

3 Až bude trouba dostatečně předehřátá a těsto vykynuté či připravené, na mírně pomoučněné ploše či přímo na pečicím papíru z něj vyválejte placku o průměru cca 36 cm. Těsto kromě asi 2,5cm okrajů rovnoměrně poklaďte bramborami, pokropte olejem a osolte. Posypte ořechy a sýrem. Česnekové výhonky omastěte trochou olivového oleje a osolte. Pak jimi posypte pizzu. Přesuňte ji na nahřátý plech a pečte, až okraje zezlátnou a naskáčou na nich puchýře a výhonky se prohřejí – asi 10 minut.

NĚCO NAVÍC 
Na těsto na pizzu rozdrobte 10 g droždí (1/4 kostky) a rozmíchejte s trochou vlažné vody a 1/4 lžičky krupicového cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte 250 g polohrubé mouky nebo 275 g hladké mouky na pizzu, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a 2,5 lžíce panenského olivového oleje. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit