Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Placičky ze slzovky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Na 12–14 placiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2550 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 438 g
Tuky 35 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když nevíte, jak propašovat do rodinného jídelníčku novou surovinu, udělejte placičky. Funguje to s neoblíbenými druhy zeleniny, luštěninami i pohankou. Nezklame vás ani méně známá slzovka. Vyzkoušejte placičky ze slzovky, které jsou bezlepkové, plné vlákniny a skvěle zasytí!

Související recepty

Suroviny

slzovka 250 g
mrkev 2 ks
z toho 1 do vývaru, 1 do placiček
petržel 1 ks
celer ¼ ks
část do vývaru, část do placiček
nové koření 5 kuliček
pepř celý 5 kuliček
sůl
pepř
čerstvě mletý
pórek 15 cm
bílá část, nakrájený nadrobno
vejce 1 ks
tymián sušený 2 ČL
majoránka (drhnutá) 1 PL
petrželka 1 hrst
nasekaná
nebo dle potřeby + na obalení
rostlinný olej
na opékání
K podávání
hotové červené zelí s křenem
polníček
lze nahradit jiným lupením

Postup

1

Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a minimálně na 1 hodinu namočte do studené vody (ideálně ji nechte namočenou přes noc, slzovka je rychleji uvařená a placky lépe drží pohromadě).

2

Slijte vodu, slzovku v hrnci zalijte novou studenou vodou, aby byla ponořená, a přidejte k ní očištěnou a na větší kousky pokrájenou kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel a část celeru), nové koření, celý pepř, bobkové listy. Osolte.

3

Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 30–45 minut (čas závisí na době namáčení). Slzovka by měla být měkká, ale ne rozvařená. Po uvaření slijte vodu a vyhoďte zeleninu a koření.

4

Slzovku jemně namačkejte šťouchadlem na brambory (jemně, ne na kaši) a přesuňte do mísy.

5

K slzovce přidejte nakrájený pórek, očištěnou mrkev a celer nakrájené na drobné kostičky (nebo nahrubo nastrouhané), vejce, koření, sušené bylinky a petrželku a nakonec kukuřičnou mouku. Osolte a opepřete.

6

Vypracujte směs, ze které navlhčenýma rukama tvořte malé placičky, obalujte je v kukuřičné mouce a smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje – směs se může rozpadat, pomůžou mokré ruce, placička se zpevní, jakmile se z jedné strany opeče. Smažte dozlatova z obou stran.

7

Podávejte s červeným zelím a polníčkem nebo jiným lupením.

NĚCO NAVÍC:

  • Slzovka je tradiční obilnina, která pochází z východní Asie, dnes se pěstuje v tropických a subtropických oblastech celého světa. Kvůli léčivým účinkům se jí přezdívá Perla východu.
  • Působí jako silný antioxidant, očišťuje tělo od zahlenění, posiluje plíce, pomáhá při zažívacích problémech.
  • V kuchyni má široké uplatnění: v Indii se z ní vyrábí mouka, v Číně se přidává do polévek. Můžete ji použít všude tam, kam se běžně přidávají kroupy. Hodí se do placiček, rozmixovaná lze použít jako základ na pomazánku, skvělá je též v podobě sladké kaše, ale můžete ji podávat i jako přílohu k hlavnímu jídlu.
  • Se slzovkou to nepřehánějte, doporučené množství je cca 40 gramů denně, berte ji tedy spíše jako zpestření jídelníčku.
  • Při vaření slzovky můžete přidat do vody kousek mořské řasy, např. wakame či jiný druh. Obohatíte tím jídlo o cenné minerály. Řasu lze na konci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/3

Apetit magazín