Když nevíte, jak propašovat do rodinného jídelníčku novou surovinu, udělejte placičky. Funguje to s neoblíbenými druhy zeleniny, luštěninami i pohankou. Nezklame vás ani méně známá slzovka. Vyzkoušejte placičky ze slzovky, které jsou bezlepkové, plné vlákniny a skvěle zasytí!
Suroviny
Postup
Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a minimálně na 1 hodinu namočte do studené vody (ideálně ji nechte namočenou přes noc, slzovka je rychleji uvařená a placky lépe drží pohromadě).
Slijte vodu, slzovku v hrnci zalijte novou studenou vodou, aby byla ponořená, a přidejte k ní očištěnou a na větší kousky pokrájenou kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel a část celeru), nové koření, celý pepř, bobkové listy. Osolte.
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 30–45 minut (čas závisí na době namáčení). Slzovka by měla být měkká, ale ne rozvařená. Po uvaření slijte vodu a vyhoďte zeleninu a koření.
Slzovku jemně namačkejte šťouchadlem na brambory (jemně, ne na kaši) a přesuňte do mísy.
K slzovce přidejte nakrájený pórek, očištěnou mrkev a celer nakrájené na drobné kostičky (nebo nahrubo nastrouhané), vejce, koření, sušené bylinky a petrželku a nakonec kukuřičnou mouku. Osolte a opepřete.
Vypracujte směs, ze které navlhčenýma rukama tvořte malé placičky, obalujte je v kukuřičné mouce a smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje – směs se může rozpadat, pomůžou mokré ruce, placička se zpevní, jakmile se z jedné strany opeče. Smažte dozlatova z obou stran.
Podávejte s červeným zelím a polníčkem nebo jiným lupením.
NĚCO NAVÍC:
- Slzovka je tradiční obilnina, která pochází z východní Asie, dnes se pěstuje v tropických a subtropických oblastech celého světa. Kvůli léčivým účinkům se jí přezdívá Perla východu.
- Působí jako silný antioxidant, očišťuje tělo od zahlenění, posiluje plíce, pomáhá při zažívacích problémech.
- V kuchyni má široké uplatnění: v Indii se z ní vyrábí mouka, v Číně se přidává do polévek. Můžete ji použít všude tam, kam se běžně přidávají kroupy. Hodí se do placiček, rozmixovaná lze použít jako základ na pomazánku, skvělá je též v podobě sladké kaše, ale můžete ji podávat i jako přílohu k hlavnímu jídlu.
- Se slzovkou to nepřehánějte, doporučené množství je cca 40 gramů denně, berte ji tedy spíše jako zpestření jídelníčku.
- Při vaření slzovky můžete přidat do vody kousek mořské řasy, např. wakame či jiný druh. Obohatíte tím jídlo o cenné minerály. Řasu lze na konci vaření vyjmout nebo ji můžete použít do pokrmu nakrájenou či rozmixovanou spolu se slzovkou.