Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Placky tří barev
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2702 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 350 g
Tuky 72 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zeleninové placičky jsou perfektní příloha, která na talíři hraje výraznými barvami. Servírovat je můžete podobně jako bramboráčky a v nejbližší době klidně i ke svatomartinské huse. Zbylé si vychutnejte třeba s oblíbeným dipem.

Související recepty

Suroviny

nebo olej na smažení
salát
jednoduchý zelený salát, k podávání
k podávání
Bramborové placky
oloupané a nastrouhané na hrubém struhadle
velká, nastrouhaná nahrubo
až 6, podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) ½ ČL
česnek 1 stroužek
utřený
vejce 2 ks
Mrkvové placky
mrkev 300 g
nastrouhaná nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 špetka
drcený
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
vejce 2 ks
Řepné placky
velká (nebo adekvátně více malých), nastrouhaná nahrubo
mrkev 3 ks
nastrouhaná nahrubo
cibule ½ ks
nastrouhaná nahrubo
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
římský kmín 1 ČL
mletý
vejce 2 ks
rozšlehaná

Postup

1

Nastrouhané brambory a cibuli dejte do cedníku a nechte 15 minut vykapat, čas od času směs pomačkejte. Po vymačkání směs ještě osušte v utěrce. Vraťte do mísy, přisypte mouku, sůl, pepř, majoránku, česnek, přidejte prošlehané vejce a promíchejte na těsto.

2

Z mrkve vymačkejte co nejvíce tekutiny. Smíchejte mouku, sůl, pepř, kmín, prášek do pečiva. Do směsi přidejte rozšlehaná vejce a mrkev a promíchejte na těsto.

3

Z řepy, mrkve a cibule vymačkejte co nejvíc tekutiny. Pak smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a koření. K sypké směsi přidejte rozšlehaná vejce a zeleninu a promíchejte na těsto.

4

Těsto nalévejte naběračkou do pánve na rozpálené sádlo, každou placičku zploštěte – neměly by být velké a silné jako typické bramboráky, tvořte spíš menší křupavé placičky. Placky opečte po obou stranách dozlatova. Hotové placky dejte odsát na papírový ubrousek. Než budou všechny opečené, udržujte je v teple ve vyhřáté troubě. Podávejte s jednoduchým zeleným salátem a zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Placky můžete připravit i v troubě – plech vytřete trochou sádla a rozehřejte jej v troubě vyhřáté na 180 °C. Placičky nasázejte na plech a pokapejte je horkým sádlem. Pečte cca 25 minut, v polovině pečení obraťte, a pokud je to třeba, pokapejte je rozpuštěným sádlem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...