Suroviny
Postup
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, přidáme 3 žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Můžeme i v robotu.
Těsto rozdělíme na 3 rovnoměrné díly. Do jednoho dílu zapracujeme kakao. Každý díl zabalíme zvlášť do potravinářské folie, jedno světlé a kakaové těsto dáme do mrazničky, druhé světlé těsto do ledničky na 1½ hodiny.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na plátky nebo hrubší proužky a promícháme s rozinkami. Strouhanku opražíme nasucho na pánvičce.
Plech o rozměrech cca 25 x 36 cm s vyššími boky vyložíme pečicím papírem. Těsto z ledničky rozválíme podle velikosti plechu a položíme je na pečicí papír.
Tip: Těsto je hodně křehké, pokud Vám nepůjde rozválet, můžete ho na plechu rozmačkat i dlaní.
Těsto posypeme opraženou strouhankou, na ni rozložíme jablka, pokud jsou kyselejší, můžeme je posypat třtinovým cukrem.
Na jablka nastrouháme na hrubším struhadle kakaové těsto, to posypeme ořechy.
Bílky se solí vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukr, dokud se dobře nezašlehá.
Sníh opatrně rozetřeme na ořechy a na něj, opět na hrubším struhadle, nastrouháme světlé těsto.
Pečeme 35 až 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C.