Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8014 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 868 g
Tuky 418 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
máslo 300 g
kypřicí prášek do pečiva 2
kakao 20 g
Náplň
strouhanka 2 PL
jablko 500 g
nebo červený rybíz
třtinový cukr 2 PL
v případě kyselých jablek
ořechy 100 g

Postup

1

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, přidáme 3 žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Můžeme i v robotu.

2

Těsto rozdělíme na 3 rovnoměrné díly. Do jednoho dílu zapracujeme kakao. Každý díl zabalíme zvlášť do potravinářské folie, jedno světlé a kakaové těsto dáme do mrazničky, druhé světlé těsto do ledničky na 1½ hodiny.

3

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na plátky nebo hrubší proužky a promícháme s rozinkami. Strouhanku opražíme nasucho na pánvičce.

4

Plech o rozměrech cca 25 x 36 cm s vyššími boky vyložíme pečicím papírem. Těsto z ledničky rozválíme podle velikosti plechu a položíme je na pečicí papír.

Tip: Těsto je hodně křehké, pokud Vám nepůjde rozválet, můžete ho na plechu rozmačkat i dlaní.

5

Těsto posypeme opraženou strouhankou, na ni rozložíme jablka, pokud jsou kyselejší, můžeme je posypat třtinovým cukrem.

6

Na jablka nastrouháme na hrubším struhadle kakaové těsto, to posypeme ořechy.

7

Bílky se solí vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukr, dokud se dobře nezašlehá.

8

Sníh opatrně rozetřeme na ořechy a na něj, opět na hrubším struhadle, nastrouháme světlé těsto.

9

Pečeme 35 až 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Autor: majam177

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...