Pokud se chcete na chvilku přesunout na Balkán, pak zkuste připravit pljeskavicu. Dostanete se tam rychleji než autem a pochutnáte si okamžitě!
Suroviny
Postup
Maso promíchejte s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekejte najemno a vmíchejte do masa. Pak ho pořádně propracujte rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dejte na dvě hodiny odpočívat do chladničky.
Připravte si list alobalu, položte jej na prkénko, vytvořte placičku z masa (velkou asi jako lívanec) a položte ji na alobal. Na tuto placičku položte odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvořte druhou placku z masa a položte ji přes něj. Zakryjte shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkněte, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout. Takto vytvořené placky opékejte z obou stran (nebude to trvat déle než několik minut).
Tradiční přílohou je ajvar, dále buď pita nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků, paprik a cherry rajčátek.