Domácí plněné rozhlíčky jsou skvělé nejen k snídani, večeři, či jen tak jako svačinka, ale můžete je připravit i jako příjemné překvapení na zahradní párty. Pokud připravíte plněné rohlíčky s různými druhy náplní, bude každé sousto malým překvapením. Můžete se inspirovat nebo popustit uzdu své fantazii.
Suroviny
Postup
Zahřejeme mléko a rozpustíme v něm lžíci cukru. Přidejme droždí a necháme vzejít kvásek.
V misce smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a lžičkou soli. Ve druhé misce zamícháme olej se zakysanou smetanou.
Do vlhké směsi přidáme připravený kvásek a do vzniklé hmoty postupně přisypáváme a zapracováváme sypké suroviny.
Pořádně uhněteme a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 částí. Každou rozválíme na kruh o tloušťce asi půl centrimetru a rozřízneme na 8 trojúhelníků.
Do základu každého trojúhelníku dáme zvolenou náplň a srolujeme směrem ke špičce. Konce můžeme přehnout směrem k sobě.
Připravené rohlíčky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě alespoň 20 minut podkynout.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut.
Šunkovo-sýrová náplň
- plátky šunky
- malé špalíčky tvrdého sýra
Náplň z modrého sýra
- sýr s modrou plísní - například niva
- tenké plátky eidamu
Pikantní náplň
- chilli paprička
- na kostičky nakrájená pikantní klobása
- kostky tvrdého sýra
Zeleninová náplň
- na plátky nakrájená paprika
- tekvé plátky tvrdého sýra
- kukuřice
Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com