Omytý lilek zbavený zeleného „bubáku“ podélně rozkrojíme napůl a vydlabeme dužninu. Tu nakrájíme na drobné kostičky, ze kterých pak připravíme náplň. Vnitřek lilku i kostičky z dužiny poměrně dost osolíme a necháme odpočinout (dokud se lilek neopotí). Poté připravíme náplň. Ke kostičkám lilku přidáme nadrobno nakrájené kousky sušených rajčat, mozzarelly a česneku a přilijeme lžíci oleje ze sušených rajčat nebo olivového oleje a promícháme. (Použijeme-li neochucený olivový olej, pak si směs podle chuti dokořeníme; v případě použití nálevu z rajčat již nemusíme – bývá chutně okořeněný.) Směsí pak naplníme rozříznuté lilky, položíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a upečeme, event. ugrilujeme. Hotové lilky lze podávat ihned teplé i na studeno, nejlépe s čerstvou bagetou nebo ciabattou.